Film / seriál

Osa vražd: Praha, Varšava, Oděsa

Osa vražd: Praha, Varšava, Oděsa
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

V opuštěné loďce na pobřeží Oděsy je nalezeno zmrzačené tělo mladé ženy. Na nábřeží Visly ve Varšavě je zaparkován opuštěný automobil, jehož kufr skrývá hrůzný obsah. A v zákulisí pražského divadla ženská paže. Je možné, aby spolu tyto objevy nějak souvisely? Na to se bude snažit najít odpověď vyšetřovatel ztvárněný hvězdným Karlem Rodenem, hlavní hrdina nové detektivní série s názvem Princip slasti.

Po obrovském úspěchu mezinárodní koprodukční série Marie Terezie, kterou na počátku tohoto roku viděly více než čtyři miliony diváků, začala České televize s přípravou nového seriálu. Na tom opět spolupracuje s jinými státy – tentokrát s Polskem a Ukrajinou.

Režie Principu slasti se ujal Polák Dariusz Jabłoński, který k němu říká: „Mám to štěstí, že mohu pracovat s nejlepšími herci. Obrovské potěšení pro mě bylo zejména setkání s těmi, s nimiž jsem doposud neměl příležitost pracovat – s Karlem Rodenem a Kryštofem Hádkem. Splnil jsem si také sen natáčet s Aňou Geislerovou. Výbornou tvůrčí zkušeností je pro mě rovněž práce s kameramanem Martinem Žiaranem. Věřím, že společně tvoříme seriál, který ukáže obrazotvornost naší části Evropy.“

Cesta k odhalení pachatele bude syrová, poutavá a především velmi originální

Děj seriálu se začíná v Oděse na jihu Ukrajiny. Skupinku turistů, odpočívajících na pláži, zaujme opuštěná malá loďka, která pluje po vlnách nedaleko od pobřeží. Dva z nich se vydají loď chytit, když k ní ale doplavou, nestačí se divit. V loďce leží zcela zmrzačené tělo mladé dívky. Plavci loď dopraví na břeh, přivolají policii a vyšetřování může začít. Ten samý den dostane policie ve Varšavě upozornění od občana, který na břehu Visly narazil na opuštěný automobil, v jehož kufru nalezl obsah, který je až příliš podobný tomu, co objevili turisté v Oděse. Série indicií vražd mladých dívek nakonec pokračuje i v Praze, kde je v jednom z divadel nalezena ženská paže. Tři lidské ostatky, tři evropská města. A také trojice vyšetřovatelů z Čech, Polska a Ukrajiny v podání Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowské a Sergieje Strelnikova, kteří rozjíždějí rozsáhlé mezinárodní vyšetřování. Jsou ale připraveni na to, kam je zavede?

„Princip slasti je sebevědomá moderní středoevropská detektivka, jejíž důmyslný scénář velmi přirozeně posouvá děj příběhu z Oděsy do Varšavy a Prahy. Skvělé herecké obsazení a velice atraktivní prostředí, v němž se seriál natáčí, slibují divácky působivou a myslím, že hodně napínavou podívanou,“ uzavírá kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál vzniká. Z českých herců se mimo již zmiňovaných jmen mohou diváci těšit i na Marka Taclíka, Martina Fingera a mnoho dalších. Češi temné detektivní příběhy umějí, a ještě radši je pak sledují na svých obrazovkách. Koprodukční propojení s dalšími státy, s nimiž máme společnou nejen minulost, je pak skvělým tahem, který ukazuje ambice seriálu stát se jedním z nejlepších regionálních filmařských počinů roku 2018. Jistě se máme na co těšit.

Karel Roden

Rodák z Českých Budějovic, který pochází z herecké rodiny, se jako herec proslavil nejen u nás, ale i ve světě. Po vystudování pražské DAMU začal účinkovat v mnoha divadlech, na která nezapomenul ani ve chvíli, kdy zářil na hollywoodských plátnech. Českým divákům se poprvé výrazněji představil ve snímku Jak básníci přicházejí o iluze. První roli v Americe pak dostal ve snímku 15 minut, kde si zahrál po boku Roberta De Nira.

Zajímavost

Režisér snímku byl jedním z producentů, kteří se podíleli na vzniku deseti Českými lvy oceněného filmu Je třeba zabít Sekala.

Princip slasti je historicky prvním mezinárodním koprodukčním seriálem východoevropských zemí. Ačkoli se seriál bude točit ve třech jazycích, pro české diváky bude plně dabován.

Koukněte i na

Rapl

Detektiv Kuneš má opět velké problémy. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu vyhazov od policie. Jeho nadřízená se mu ale pokusí pomoci – Kuneš dostane možnost odejít na stáž do zapadlého pohraničí. Má to však jeden háček: aby bylo vše zapomenuto, musí vyřešit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování se již dlouho nepohnulo kupředu.

Princip slasti

Film / seriál
Foto ČT 1

Režie Dariusz Jabłoński

Scénář Maciej Maciewski

Obsazení Karel Roden, Małgorzata Buczkowska, Sergej Strelnikov, Anna Geislerová…

Délka 8 × 55 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC