Film / seriál

(ne)Mocný muž

(ne)Mocný muž
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Náboženství poskytuje skvělý základ pro thrillery s až hororovým nádechem. Vždyť v takových příbězích se neustále objevují záhady a hlavní slovo mívají smrt, duše a zlo.

Minisérie Mladý papež je přesně takovým dramatem, vizuálně úžasným, ale scenáristicky občas drhnoucím. Příběh začíná chvíli po zvolení papeže Lennyho Belarda (Jude Law), energického, nepříliš známého Američana. Církev, vedená vatikánským státním tajemníkem, kardinálem Voiellem (Silvio Orlando), doufá, že bude jen jakousi loutkou a bude obrušovat hrany mezi konzervativci a liberály. Kardinál mu vybere jméno Pius XIII., ovšem třináctka tentokrát nebude šťastné číslo.

Velká nádhera říznutá Domem z karet, tady není co hodnotit, je to prostě pecka!

Nový papež se zdá být moderní ažaž, neustále usrkává třešňovou kolu, má přehled o popkultuře a i přes přísný zákaz kouření pálí jednu cigaretu za druhou. Podle této charakteristiky by to měl být skoro až rocker mezi papeži, ale nenechte se mýlit. Pius XIII. je nesmírně ctižádostivý (nejmladší papež v historii) muž, zaklíněný v těch největších církevních dogmatech. To mu však nebrání provádět ve Vatikánu změny zcela proti zvyklostem. Nejenže prohlásí, že z Říma udělá předměstí Vatikánu, ale nebojí se ani personálních čistek a zneužívání svatého zpovědního tajemství.

A ještě jednu inovaci si prosadí – neustále má u sebe svou „zvláštní asistentku“, sestru Marii (Diane Keaton), jeptišku, která ho coby sirotka vychovávala. Tento papež se prostě vymkl kontrole a vatikánští kardinálové mají pocit, že otevřeli brány pekelné…

Režiséra Paola Sorrentina napadl námět k tomuto příběhu při natáčení Velké nádhery. Chtěl přijít s příběhem papeže, který by byl pravým opakem toho současného, velmi liberálního a vstřícného Františka. Nakonec si nemusel ani vymýšlet fiktivní postavu, stačilo se podívat do minulosti – a předloh měl hned několik.

Námět to tedy byl silný, ale i když je Jude Law excelentní, lehkým propadům se série nevyhnula. Především v místech, kde chce být takovým vatikánským Domem z karet. Intriky k papežům tak nějak vždy patřily (v historických filmech jsou největší intrikáni vždy kardinálové, tedy nejbližší papeže), ale jako kdyby si Sorrentino občas neuměl vybrat, na koho a na co se chce vlastně soustředit – na papeže a otázky víry, nebo na zkorumpované instituce a politikaření? V takových chvílích můžete čekat až pompézní vizuální záběry, což je Sorrentinova slabost. Má úžasné vidění světa, jenže když začne být obraz trochu přestylizovaný, tušíte, že se tím gestem snaží přikrýt nějaký nedostatek. Tak či tak je v Mladém papežovi něco velmi aktuálního, zvláštní rozpolcenost, kterou dnes prožíváme, když tápeme, zda se hnát za globálními úspěchy, nebo se raději vracet k tradicím a vlastním kořenům.

Tím nejlepším na celé sérii je rozhodně Jude Law. Každé jeho gesto, drobný pohyb prstem, pohled, to vše představuje dokonalou hru. Občas nevíte, zda je papež tak geniální, nebo úplně šílený. Law je jednoduše pan herec a za tuto roli by zasloužil sesbírat všechna filmová ocenění.

Kdo tedy byl Pius XIII.? Fanatik, nebo nevěřící? Svatý, nebo Antikrist? Reprezentoval Starý zákon, nebo ten Nový? Názor si budete muset udělat sami, my vám jen můžeme slíbit, že to nebude jednoduché.

Jude Law

Pětačtyřicetiletý rodák z Londýna s uhrančivýma modrýma očima proslul v takových snímcích, jako je například Návrat do Cold Mountain, Grandhotel Budapešť, nebo v trháku loňského roku Král Artuš: Legenda o meči. Nenarodil se sice do umělecké rodiny, ale jeho rodiče divadlo vždy vášnivě milovali a syna k němu od útlého věku naváděli, za což jim Jude v pozdějším věku nesčetněkrát děkoval.

Zajímavosti

Papežské oblečení, které nosí Jude Law, vyrobila firma Sartorial, která i ve skutečnosti šije pro papeže Františka.

Jude Law dostal roli papeže Pia XIII. i díky chůzi, kterou předvedl v roli zabijáka v Cestě do zatracení prý tak dokonale vystihl podstatu postavy.

Koukněte i na

Ve službách papeže

Italsko-americký historický snímek zachycuje spor dvou velkých osobností i eg – malíře Michelangela a papeže Julia II. A o co že se tito mocní muži přou? Přeci o výzdobu Sixtinské kaple.

Máme papeže! (2011)

Opět v italské koprodukci natočený film pohlíží tentokrát odlehčenější formou na postavu papeže. Co by se stalo, kdyby se svého stolce po zvolení odmítal ujmout? Co vlastně může trápit nejvyšší pozemskou hlavu církve? Zdařilé drama s jemným humorem vás určitě pobaví.

Mladý papež

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,5 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Paolo Sorrentino

Scénář Umberto Contarello, Paolo Sorrentino…

Obsazení Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Scott Shepherd, Cécile De France, Javier Cámara, Ludivine Sagnier

Délka 10 × 50 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC