Film / seriál

My teďkon zhasneme…

My teďkon zhasneme…
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Hasičský ples a ukradená tombola. Mnozí z vás se začnou smát, jen když si na film Hoří, má panenko vzpomenou. Spolehlivě se totiž zapsal do srdcí českých diváků. A jak by taky ne, vždyť je to snímek o nás. Všichni máme podobné postavy v rodině, mezi přáteli nebo se podobají přímo nám samým. Je to film přísný, sarkastický a mnohdy až nepříjemně realistický, ale my Češi se dokážeme smát i sami sobě.

Snímek Hoří, má panenko popisuje svérázný hasičský bál včetně všech peripetií, které mohou hasiče na vesnici potkat – ukradená tombola, soutěž královny krásy tuctových holek a požár, ke kterému se opilí hasiči ani nedostanou. Film natočil světově nejproslulejší český režisér Miloš Forman v roce 1967. Bylo to těsně před jeho emigrací a díky nominaci Hoří, má panenko na Oscara představoval film pro Formana také jakousi pomyslnou letenku do USA. Otevřel mu totiž dveře do světa.

Forman málem za mřížemi

Hoří, má panenko vznikl v česko-italské koprodukci a podílel se na něm slavný italský producent Carlo Ponti. Rozpočet byl na tehdejší dobu solidních 80 tisíc dolarů a díky tomu je také film barevný. Carla Pontiho ale výsledek nenadchnul. Nelíbil se mu sarkastický tón a absolutně nesouhlasil se soutěží krásy, která vypadala jako panoptikum. Z projektu se tedy stáhl, požadoval po Československém státním filmu peníze zpět a nechybělo mnoho, aby byl Miloš Forman odsouzen za poškozování socialistického majetku. Naštěstí francouzský producent Claude Berri koupil zahraniční práva k filmu a zaplatil tak Formanův dluh.

Scénář podle skutečného hasičského bálu

Na scénáři s Milošem Formanem spolupracovali Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Námět se k nim dostal zcela náhodou. Forman s Papouškem zrovna psali v Krkonoších scénář k úplně jinému filmu a měli nepříjemný tvůrčí blok. Když je přijel rozptýlit Ivan Passer, šli se všichni tři odreagovat na místní hasičský bál. Chtěli se jen trochu pobavit a nepracovat. Byli ale naprosto uchvácení. Následujícího dne tak začali splétat příběhy a rozvádět situace, které se ani nestaly. Scénář napsali během neuvěřitelných šesti týdnů.

Miloš Forman: Neměl jsem v úmyslu točit politickou alegorii

Snímek Hoří, má panenko byl v roce 1968 zařazen do oficiální soutěže festivalu v Cannes, uzavíral americký New York Film Festival a ve stejném roce získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V Československu se ale promítal pouze půl roku a po okupaci v roce 1968 jej čekalo dalších 20 let v trezoru. Film totiž nastavuje zrcadlo celé společnosti šedesátých let v Československu. Bez jakékoliv shovívavosti odhaluje špatné vlastnosti lidských povah a byl vnímán i jako kritika tehdejších politických špiček.

Miloš Forman

Byl česko-americký režisér, scenárista a herec. Stal se významným režisérem už během působení v Československu. Jeho první film získal významné mezinárodní ocenění a za Hoří, má panenko byl dokonce nominován na Oscara. Během normalizace emigroval do USA. V Americe se pak stal jedním z nejlepších režisérů světa a získal hned dva Oscary za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.

Hoří, má panenko!

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,3 % Hodnocení redakce
Foto Filmbox

Režie Miloš Forman

Scénář Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer

Obsazení Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Josef Valnoha, František Debelka, Josef Řehořek, Vratislav Čermák, Václav Novotný

Délka 75 min.

Rok 1967

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC