Film / seriál

Muž schopný všeho

Kriminální thriller Ctihodný občan
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Co byste udělali, kdyby vás někdo připravil o rodinu? Zhroutili se? Chtěli zapomenout? Prahli po pomstě?

Thriller Ctihodný občan se soustředí na poslední z možností. Je to tak trochu film naruby, jelikož v něm jde o příběh masového vraha, který však začíná vraždit, až když je ve vězení. Tedy kromě první vraždy, jež ho dostala za mříže. Navíc ve vězení je téměř pořád v izolaci, tak jak může připravovat tak důmyslné zločiny?

Efektní vraždící mašinérie

Clyde (Gerard Butler) má malou dcerku a milou ženu, s nimiž si užívá rodinné pohody. Na první pohled je to pohodový obyčejný chlápek. Ovšem jen do osudného večera, kdy k nim domů vtrhne pár sadistických týpků, kteří jeho milované ženy zavraždí před jeho očima. Co si tito vrahouni zaslouží? Jedině smrt! Alespoň tak uvažuje Clyde. Jenže jediným svědkem celého zločinu je jen a pouze on sám, takže pokud nepřistoupí na dohodu, oba muži mohou zůstat na svobodě. Dohoda tedy zní, jeden z vrahů bude odsouzen k smrti, druhý dostane doživotí. Jenže to pro Clyda není dost. Chce je mrtvé oba.

Dobrý thriller nabitý akcí a především hlavní herecká dvojice je motorem všeho

Nick (Jamie Foxx), velmi dobrý a seriózní právník, Clydovi do omrzení vysvětluje, že to je ta nejlepší varianta, které mohou dosáhnout. Jakmile vše potvrdí také soudce, je rozhodnuto. A tím je pro Nicka případ uzavřen. Jenže pro Clyda ne. Má však dost času vše promyslet a naplánovat tak, aby si svou pomstu vychutnal sám dosytosti. I když ho první „fáze“ dostane do lochu, nic se nezmění. Jeho žena i dcera budou pomstěny stůj co stůj.

Foxx a Butler tvoří docela dobré parťáky, byť každý stojí na jiné straně barikády. Z ryze osobní pomsty se stane nakonec něco většího a děsivějšího. Je trochu divné, že z milujícího a posléze zdrceného muže se stává vraždící maniak bez soucitu, ale pro zachování svižného tempa filmu není psychologie postav a motivace jejich jednání až tak důležitá. Podstatné je, kdo bude mít navrch. Jestli stihne Nick všechny Clydovy plány odhalit s předstihem, nebo ho Clyde nakonec také dostane. Rozbíhá se tak hra s ohněm, která je velmi působivá, co se efektů týče.

Navíc Foxx s Butlerem jsou ostřílení herečtí tvrďáci, takže je radost je sledovat téměř v kovbojském souboji (jen je tu víc výbuchů a technických vychytávek). Tou hlavní neznámou však po celou dobu filmu zůstává, jak to všechno Clyde dělá. Má snad komplice? Že by jím byl detektiv Dunnigan (Colm Meaney) jako Nickův policejní partner? Nebo je to ještě někdo jiný? A nebo je Clyde novodobý Houdini (ve scéně s popravou by tomu ledacos nasvědčovalo)? Ať už vše Clyde dělá jakkoli, film Ctihodný občan je plný zločinců a vrahů a ctihodné občany abyste tu pohledali.

Dobrý thriller nabitý akcí a především hlavní herecká dvojice je motorem všeho. Jen škoda, že v průběhu filmu zapomenete na to, kdo, co a proč vlastně dělá, a bude si užívat spíš jen samotné akční pasáže.

Zajímavost

Scény z vězení se nenatáčely v žádných kulisách, ale v reálném, stále fungujícím vězení.

Koukněte i na

Desperado

Jestli někdo ví, jak se opravdu pomstít se vší parádou, pak je to Robert Rodriguez. Tento film v jeho režii je nabitý akcí, hvězdami a olovem jako žádný jiný. A naučí vás dvě věci – na ženy a kytary není radno sahat, natož střílet.

John Wick

Asi byste nenašli naštvanějšího a vynalézavějšího mstitele, než je John Wick v podání skvělého Keanu Reevese. Tenhle chlápek vás je schopen zabít i obyčejnou tužkou. A i když vydrží být dlouho klidný, když ho naštvete, je k nezastavení.

Ctihodný občan

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,7 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, FilmBox

Režie F. Gary Gray

Scénář Kurt Wimmer

Obsazení Gerard Butler, Leslie Bibb, Jamie Foxx, Colm Meaney, Regina Hall, Viola Davis, Bruce McGill

Délka 109 min.

Rok 2009

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC