Film / seriál

Lynč – Rasismus v Česku po buchlovsku

Lynč – Rasismus v Česku po buchlovsku
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Lukáš, mladý blogger a dokumentarista, přijíždí do malé české obce Buchnov, aby zde pátral po příčině smrti mladého romského chlapce Denise, jeho kamaráda z dětství. Spekuluje se totiž, že se jednalo o Lynč. Je to skutečně pravda?

Lukáš si při příjezdu ani zdaleka nepředstavuje, že pravda, kterou zde nalezne, bude tak strašlivá. Smrti Denise totiž předcházel lynč tak brutální, že by si jej nedovedl představit ani v těch nej-​děsivějších snech. A navíc to vypadá, že v malém městě není absolutně bez viny snad vůbec nikdo. 

„Náš seriál zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a každý má nějaké tajemství, které si nepřeje sdílet. Když se do městečka vrátí jeho bývalý obyvatel s úmyslem natočit o vraždě dokument, jsou místní donuceni nejen vyrovnat se s touto skutečností, ale musí před ostatními přiznat své vlastní pokrytectví,“ prozrazuje vedoucí projektu Harold Apter.

Další z řady?

Mohlo by se zdát, že se v poslední době s různými minisériemi doslova roztrhl pytel. V čem je tedy tato jiná? Vždyť podobné dílo s temným tématem odehrávající se v oblasti, která svou pohostinností zrovna neoplývá, přikovalo diváky k obrazovkám poměrně nedávno – na mysli máme samozřejmě seriál Pustina z tvorby HBO Europe. Tím hlavním tahákem (mimo samotného příběhu) bude v očích producentů pravděpodobně originalita co se tvůrčího týmu týče. Lynč totiž z velké většiny nemají na svědomí ostřílení scenáristé ani režiséři s mnohaletými zkušenostmi či herci, kteří skáčou od natáčení jednoho filmu k druhému. Nezbytnou senioritu zajišťuje jen pár zkušených matadorů, například za režii Jan Bártek nebo za herce Jiří Dvořák.

Jak to tedy bylo?

To takhle jednou seděl u piva Jan Maxa, kreativní producent České televize, s tehdejším děkanem FAMU Pavlem Jechem a známým americkým scenáristou Haroldem Apterem. Vymýšleli, jak to udělat, aby se studenti FAMU věnovali i praktickému televiznímu řemeslu. Výsledkem byl seminář, v rámci něhož jednotlivé týmy pracovaly na tvorbě pilotních scénářů televizních seriálů a Česká televize se zavázala, že ten nejlepší z nich natočí. Nakonec padlo rozhodnutí, že vezmou  právě Lynč, dají dohromady několik scenáristů z různých projektů, ti napíší všech osm dílů a ČT pak natočí nejen pilotní díl, ale rovnou celý seriál. Diváci tak mají šanci se po docela dlouhé době těšit opět na něco neokoukaného a neotřelého.


Zuzana Stivínová

Rodilá Pražačka pocházející z uměleckého prostředí byla již od dětství zcela přesvědčená o tom, že bude buď známou herečkou, nebo uznávanou hudebnicí. Diváci si herečku mohli poprvé více zapamatovat díky filmu Pasti, pasti, pastičky, roli ve snímku Bathory či z nedávného účinkování ve filmu Po strništi bos.

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto ČT1, Profimedia.cz

Režie Klára Jůzová, Harold Paul Apter…

Scénář Radek Hosenseidl, Klára Jůzová…

Obsazení Matěj Anděl, Marcel Bendig, Barbora Šporclová Kodetová, Zuzana Stivínová…

Délka 8 × 60 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC