Film / seriál

Umění milovat

Životopisné drama Lope – Nezkrotný básník
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Ve jménu lásky se po tisíciletí konají hrdinské skutky i páchají zločiny. Nejinak je tomu ve snímku o dramatikovi Lope de Vegovi.

Ten se vrací po válečných útrapách do Madridu, aby začal nový život. Setkává se s krásnou a vznešenou Isabelou, která ho milovala již jako malá dívka. Jenže Vegovo srdce si získá nezkrotná Elena. Jejich láska však není zrovna podle společenských pravidel, jelikož Elena už muže má. Vega je však odhodlán obětovat vše, a tak jejich vztah veřejně odhalí v naději, že jen tak Elenu konečně doopravdy získá. Jenže jejich láska tak velká a horypřenášející není a Vega náhle stojí sám proti všem, i když...  

Dramatická historie

Snímek Lope patřil v roce svého uvedení (2010) k očekávaným domácím španělským premiérám. Lope de Vega se řadí ke zlatému věku španělské literatury, a tak se není čemu divit, že produkce si dávala patřičně záležet nejen na propagaci. Ovšem nejedná se o žádný výpravný historický velkofilm. Lope je spíše zábavným snímkem ukazujícím „velkého spisovatele“ poněkud méně velkolepě, ale zdaleka ne nudně.

Koho by totiž nebavily milostné avantýry známé osobnosti? Co na tom, že už několik staletí odpočívá v pokoji, Lope je celebrita pořád. A tak se ocitnete v Madridu 16. století plného nejen architektonických krás. Lopeho vám tvůrci představí jako mladého a plného sil, jako básníka i dramatika na počátku své slibné kariéry. Ač měl sám Lope na divadelních prknech raději složitější zápletky, ve filmu o něm je vše poměrně jednoduché (proč také diváky zahlcovat nesmyslnými odbočkami děje). V podstatě jde o jednoduchý milostný trojúhelník jednoho charismatického, někdy až trochu divokého mladíka se dvěma dámami, které jsou jako oheň a voda. Elena Osorio (Pilar López de Ayala) je podobně jako Vega nespoutaná a krásná (i když při lámání chleba se ukáže, jak moc ji společenské konvence a blahobyt spoutávají) a Isabel de Urbina (Leonor Watling) ztělesňuje dívčí křehkost a vybrané způsoby. V duchu dvorských pěvců a rytířské lásky je samozřejmě hlavní hrdina bezhlavě zamilován do té, kterou nikdy nebude moci zcela mít, proto se trápí a vyvádí alotria. Prostě je to celé ohromná romantika.

Abychom vás však nesvedli na scestí, romantika ještě neznamená brak. Režisér Andrucha Waddington od začátku prohlašoval, že se nejedná o životopisný snímek, takže nejde o přesná historická fakta, ale o příběh. Ten je opravdu zábavný a i když jsou některé z postav poněkud schematické, budete postavou Lopeho uhranuti. Velký podíl na tom má hlavně skvělý Alberto Ammann, který bravurně dokázal skloubit mladickou divokost i básnickou zasněnost, navíc je to taky fešák. 

Co dodat, Lope z tohoto snímku vychází jako poměrně akční španělský donchuán.

Zajímavost

Lope s rozpočtem 13 milionů eur patřil nejdražším španělským filmům.

Lope – Nezkrotný básník

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Andrucha Waddington

Obsazení Leonor Watling, Pilar López de Ayala, Alberto Ammann, Antonio de la Torre, Juan Diego, Luis Tosar, Selton Mello

Délka 106 min.

Rok 2010

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC