Film / seriál

Legendární role Harrisona Forda

Legendární role Harrisona Forda
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Harrison Ford byl svého času druhým nejlépe vydělávajícím hercem na světě a stále neúnavně natáčí, a to i přesto, že brzy oslaví pětasedmdesáté narozeniny. Svou kariéru zahájil v roce 1966 a hrál v desítkách filmů. My vám přinášíme přehled čtyř nejikoničtějších.

Indiana Jones

Další nezapomenutelnou postavou je bezesporu sympatický akční archeolog Indiana Jones, kterého vytvořili Steven Spielberg a George Lucas. Zde Fordovi k roli dopomohla náhoda. Vybrán byl totiž Tom Selleck, který byl ale časově vytížen natáčením seriálu Magnum, a tak připadla role „Indyho“ právě Fordovi. Dobrodružné filmy o chlapíkovi, jehož poznávacím znamením jsou klobouk a kožený bič byly celkem čtyři. První přišel do kin v roce 1981, ten poslední pak o celých dvacet sedm let později. Čtvrtý díl se odehrává devatenáct let po ději Poslední křížové výpravy, v době Studené války. Archeolog Indiana Jones je už na prahu důchodu a navzdory bouřlivé minulosti si užívá klid. Jeho instinkty dobrodruha ale ožijí ve chvíli, kdy se objeví stopy k mocnému artefaktu – Křišťálové lebce, a hlavně informace, že se jí chtějí zmocnit sovětští agenti v čele s agentkou Irinou (Cate Blanchett). Indy se proto opět vydává na dobrodružnou cestu, tentokrát do nitra peruánské džungle, kde se má údajně relikvie nacházet.


Indiana Jones a Království křišťálové lebky – Prima HD / 30. července


Svědek

Aby se vymanil ze svých rolí hrdinů z dobrodružných a sci-fi filmů, přijal Harrison Ford roli v kriminálním dramatu australského režiséra Petera Weira. A dobře udělal. Díky svému přesvědčivému výkonu byl nominován na Oscara, jednalo se ale o jeho první a zároveň (zatím) poslední nominaci. Jeho postava je tvrdý policista s dobrým srdcem, John Book, jenž je pověřen vyšetřováním vraždy. Zločin má jediného svědka, malého chlapce Samuela, který se snaží detektivovi pomoct s identifikací pachatele. Book ale zjišťuje, že jsou do zločinu zapleteni i členové policie a poté, co je postřelen, utíká se Samuelem a jeho matkou Rachel (Kelly McGillis) mimo město, na venkov k místní amenitské sektě. Pomalu se s Rachel sbližuje a užívá si relativně poklidný život v komunitě. Jeho nepřátelé jsou však jen o krok za ním.

Hvězdné války

Mezi hollywoodské hvězdy vystřelil Harrisona Forda v roce 1980 první film Lucasovy série Nová naděje a role uštěpačného vesmírného pilota Hana Sola, který se společně s rytířem Jedi Obi-Wan Kenobim, loajálním humanoidem Chewbaccou, droidy a obyčejným farmářem Lukem Skywalkerem snaží zachránit princeznu Leiu, svrhnout Impérium a zničit jeho mocnou zbraň – Hvězdu smrti. Zajímavé je, jak se Ford k jedné ze svých nejslavnějších rolí dostal. V začátcích kariéry dostával jen malé televizní role a kvůli nedostatku nabídek se stal profesionálním tesařem. A právě jeho služby si objednal režisér George Lucas, s kterým spolupracoval již dříve na nízkorozpočtovém snímku Americké graffiti.

Uprchlík

Akční thriller režiséra Andrewa Davise o muži na útěku je klasikou ve svém žánru. Harrison Ford zde ztvárnil úspěšného chirurga doktora Richarda Kimbla, který má všechno – uznání a obdiv kolegů i přátel, nádherný dům a krásnou manželku. To vše se ale jednoho večera drasticky změní, když po návratu z práce nachází svou milovanou ženu v kaluži krve a s vypětím všech sil se i on ubrání neznámému útočníkovi s protézou místo ruky, jenž pak prchá do noci. Podle policie je ale historka absurdní, Richard se stává hlavním podezřelým a později je odsouzen za úkladnou vraždu k trestu smrti. Při transportu do vězení se mu ale náhodou podaří uniknout a stává se z něj štvanec, jehož cílem je nejenom přežít, ale také najít skutečného vraha. Na stopě mu je jeden z nejlepších agentů FBI Sam Gerhard (Tommy Lee Jones). Harrison Ford se kvůli přípravě na roli účastnil operace srdce, a dokonce při ní asistoval. 

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,1 %
Foto PRIMA, profimedia.cz, HBO

Režie Steven Spielberg

Obsazení Harrison Ford, Karen Allen, Jim Broadbent, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt

Délka 122 min.

Rok 2008

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC