Film / seriál

Krimi-drama po turecku

Akční drama Zasvěcený
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Tureckých dramat jste pravděpodobně příliš mnoho neviděli. Je pravdou, že se jejich mediální počiny za hranice jejich či Blízkého východu často nedostávají. Show Zasvěcený to ale právě změnila. Nejen, že se jedná o nejsledovanější turecké drama všech dob, ale jeho expanze a přijetí v zahraničí jsou vpravdě obdivuhodné.

Příběh vypráví o mladém Sarpovi, který nastupuje na policejní akademii a nemá menší ambice než uspět jako nejlépe hodnocený student. Jeho otec sedí ve vězení za vraždu, jeho mladší bratr byl unesen, když byl ještě malé děcko, takže Sarp se hodlá postarat o jediného zbylého člena rodiny – svoji matku a poskytnout jí pohodlný život. 

Plány, které nevycházejí

Teď to drama: Sarp se nepohodne se šéfem, kterému se nepozdává, že by pro něj měl pracovat někdo, jehož otec dělal pro jednoho z nejznámějších gangsterů všech dob. Sarp ví, že šéf má pravdu, ale stejně mu jednu vrazí, za což si vyslouží rok ve vězení, po jehož odsezení začne pracovat právě pro toho gangstera, který zaměstnával jeho otce… prostě kolotoč. Turecké telenovely jsou známé kulometnou kadencí dramatických obratů, a i když je Zasvěcený kvalitou od telenovel daleko, co do struktury přeci jen jisté podobnosti má.

Kdo si myslíš, že seš?” „Nikdo. A proto nemám co ztratit.

Kdo v tom hraje?

Já vám to řeknu, i když si z toho asi moc nevezmete. V hlavní roli září Çağatay Ulusoy, herec nominovaný na ceny 9th Seoul IDA. Pak si budete moci užít Arase Bulut İynemliho, jednoho z nejslavnějších současných tureckých herců. Na režijní stoličku usedl Uluç Bayraktar, který režíroval například Ezel nebo Karadayı, což jsou projekty, o kterých jste sice nejspíše neslyšeli, ale například v regionech Latinské Ameriky se jednalo o skutečné megahity. Latinská Amerika je mimochodem region, kde Zasvěcený taky prorazil, společně s evropskými zeměmi se silnou tureckou populací.

Co čekat?

V téhle show budete svědky hry kočky s myší. Gangsteři versus policajti, rodinné drama a hledání ztraceného bratra, prostě oko suché nezůstane a vaše nervy budou napjaté k prasknutí. Pokud tedy podobným věcem holdujete. Zasvěcený byl ověnčen skoro dvaceti různými oceněními, primárně z domovské země. Takže jistou záruku kvality tam evidentně můžeme očekávat. Zcela upřímně – ta telenovelovitost a jistá heroičnost společně s přemrštěnými emocemi se ale projektu nevyhnuly. To neznamená nutně, že je seriál špatný, takhle to prostě v Turecku preferují a je třeba to před sledováním seriálu vzít do úvahy. Ostatně, každé dílo z exotické země s jinými kulturními zvyklostmi a jiným vkusem na našeho diváka působí zpočátku nezvykle. Když se ale naladíte na vlnu poznání a otevřete mysl, nakonec si Zasvěceného zamilujete a možná se časem na příběhu z Orientu stanete závislými. Jde totiž o čerstvý vítr mezi běžnými vánky každodenního mainstreamu. 

Zasvěcený

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Uluç Bayraktar, Erman Erşah Nayır

Scénář Ertan Kurtulan, Toprak Karaoğlu…

Obsazení Çağatay Ulusoy, Aras Bulut İynemli, Çetin Tekindor, Nihal G. Koldas, Damla Colbay, Yildiray Sahinler, Seyithan Özdemir

Délka 26 × 115–143 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC