Film / seriál

Korunovační klenoty

Korunovační klenoty
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Půvabné dívce Fragancii hází osud klacky pod nohy doslova od narození. Přesto se dokáže se životem, smrtí i láskou poprat, ať to stojí, co to stojí. V Korunovačních klenotech, poetickém švédském dramatu o dospívání, ji představuje herečka Alicia Vikander.

Je to to nejhorší, co se novopečenému rodiči může stát. Bohatému průmyslníkovi Perssonovi v porodnici vyklouzne z náručí novorozený syn Richard. Persson starší si za to bohužel může sám: o chlapečka se přetahoval se svým zaměstnancem Fernandezem. Fernandezovo dítě zdravotní sestra přinesla do čekárny zároveň s Richardem – a protože žádný z otců nechtěl holčičku, o kluka se strhla mela.

Fantaskní pohádka o nelehkém dospívání balancuje mezi skandinávskou syrovostí a něžným vystižením zásadních okamžiků, které si s sebou člověk nese už navždycky

Tak začala nelehká životní dráha holčičky, později mladé dámy Fragancie Fernandez. Film o ní ale startuje odjinud: od té dramatické noci, kdy zoufalá dívka vytáhne v setmělém parku na už dospělého Richarda pistoli a ozve se výstřel. Fragancia se ocitá na policejní stanici, kde chápavému, ale nevěřícnému vyšetřovateli vypráví svůj životní příběh. A tentokrát opravdu od začátku. Švédské Korunovační klenoty jsou napůl pohádkou, nicméně skandinávsky drsnou, s kořeny sahajícími až k Hansi Christianu Andersenovi. S Fragancií se život nemazlí: má nemocnou maminku, otce, který je sice vlídný, leč zcela nepraktický, a mladšího bratra postiženého Downovým syndromem. Všichni se mají nadevše rádi, ale mají také hluboko do kapsy. Žijí spolu v dřevěném domku, jenž navenek působí malebně, ale každou chvíli jim může spadnout na hlavu. Díky bratru Jesúsovi a jeho neobvyklému vidění světa dívka utíká od problémů všedního dne do říše fantazie, jež leží pod vodní hladinou.Režisérka Ella Lemhagen v Korunovačních klenotech nezapře inspiraci filmy svých slavných kolegů, jako je Lasse Hallström (Můj život jako pes) nebo Bo Widerberg (Všechno je, jak má být), kteří v nich ukazují dospívání bez růžových brýlí jako období plné krásného objevování, ale také pochybností, hořkosti a zklamání. Fragancia zažívá zklamání opakovaně – třeba prostřednictvím milostného trojúhelníku, když se z její životní lásky, špičkového hokejisty Petterssona-Jonssona, vyklube bisexuál. Hlavní je nevzdávat se, říká si dívka, ale co si má počít, když se nevzdává ani její otec, posedlý myšlenkou, že se mu podaří vyrobit zlato, a rodina kvůli tomu nemá co jíst?

Zpětné vyprávění ve vyšetřovací místnosti nechává dost místa na rázovité vedlejší postavy, jako je dobrácký pastor Hjalmar, který se stane Fragancii oporou v nejhorších chvílích. Velkorysý prostor dostávají také poetické scény, které nejsou důležité pro vyšetřování Richardovy vraždy (byla-li to vražda), ale které jsou přitom zcela zásadní pro dívčin život. To se týká zejména něžné milostné scény u rybníka nebo všech dívčiných interakcí s Jesúsem. Korunovační klenoty očima neuhýbají, ale své postavy realisticky vykreslené s ctnostmi i neřestmi zároveň nijak nesoudí. Hlavní je nevzdávat se; Fragancia má přece jen pravdu. A i to zlato se třeba nakonec objeví.

Alicia Vikander

Švédská herečka prorazila rolí královny Karoliny Hannoverské v historickém dramatu Královská aféra, jež se točilo v Česku. Hrála také ve sci-fi Ex Machina a špionážní komedii Krycí jméno U.N.C.L.E., za roli ve filmu Dánská dívka získala Oscara. Je novou Larou Croft. Žije s hereckým kolegou Michaelem Fassbenderem.

Zajímavosti

Název filmu vychází ze starého švédského rčení. Za „korunovační klenoty“ se v něm označují lidé excentričtí, kteří tak či onak vyčnívají z davu.

Scenáristka Carina Dahl příběh vystavěla ze dvou svých knih z let 2008 a 2009. Po úspěchu filmu rodinnou ságu v nich obsaženou rozšířila do románu, nazvaného stejně jako film Korunovační klenoty.

Koukněte i na

Můj život jako pes

Ingemar, kterému umírá matka, odjíždí na venkov, kde pozná radosti a strasti dospívání. Citlivé drama natočil Lasse Hallström, který později uspěl v USA s filmy jako Co žere Gilberta Grapea a Pravidla moštárny.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Stále vitální švédský důchodce Allan nečeká, až mu v pečovatelském domově připraví oslavu stých narozenin, a vyrazí do světa. Při svém neuvěřitelném putování narazí na kufr plný peněz, přátelskou slonici i na některé z diktátorů 20. století.

Korunovační klenoty

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,1 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus, Profimedia.cz

Režie Ella Lemhagen

Scénář Carina Dahl, Ella Lemhagen

Obsazení Alicia Vikander, Bill Skarsgård, Loa Falkman, Björn Gustafsson, Michalis Koutsogiannakis, Sara Lindh, Michael Segerström

Délka 120 min.

Rok 2011

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC