Film / seriál

Velkolepá romantika

Jih proti Severu – romantické drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Clark Gable a Vivien Leigh ve výpravné válečné romanci a jednom z nejslavnějších amerických filmů všech dob. Příběh nesmrtelné lásky krásné a nespoutané Scarlett O'Harové a světáckého Rhetta Butlera za časů občanské války.

Jih proti Severu je dnes v mnoha ohledech nekorektní snímek, ale ruku na srdce, byla by to taková pecka, kdyby válka nebyla poněkud sentimentálně podaná, stejně jako „starý dobrý americký Jih“ a milostný příběh Scarlett a Rhetta by nebyl vlastně jeden velký kýč? To by nemohlo fungovat. Protože všechna ona za hranou, všechna emoční zveličení, dávají vyniknout jednak hereckému umu Clarka Gablea i Vivien Leigh, jednak velkolepé hollywoodské filmařině zlatého věku.  

Nejikoničtější z ikon

Samotný příběh je jednoduchý – trochu rozmazlená a hodně tvrdohlavá dívenka se zamiluje do charismatického muže. Osud je neustále svádí dohromady a rozděluje, až se z toho jednomu točí hlava. Veškeré jejich milostné peripetie sledujete navíc na pozadí občanské války. A celé je to velice dramatické.

Když si ale odpustíme ironii, pak zjistíme, že jde vlastně o velmi moderní film o velmi moderní ženě. Scarlett O'Harová není stvoření z 60. let 19. století, ale z 30. let 20. století, je to svobodomyslná samostatná moderní žena. A navíc nijak neskrývá své milostné touhy, občas se jim brání, občas jim podléhá, ale rozhodně se netváří jako něžná cukrová panenka z lepší společnosti. Postupně dospěje v ženu, která přesně ví, co v životě chce, a je zcela soběstačná. Z tohoto pohledu je postava Rhetta Butlera spíš jen slušivým doplňkem, ovšem v podání Clarka Gablea je to doplněk neodolatelný a nesmírně charismatický.

Tím nejlepším jsou však na celém filmu velkolepé scény, při kterých se tají dech. Scarlett je skvělá, Rhett uhrančivý a jejich láska jistě diváky dojímá, ale ne nadarmo patřil Jih proti Severu ve své době k nejdražším filmům všech dob. Film má naprosto nezaměnitelnou atmosféru a snad jen díky němu si stále spojujeme americký Jih s honosnými usedlostmi se sloupovým a terasami kolem celého domu. Snad jen díky němu jsou afroamerické služebné a chůvy vždy dobrácké „mámy“. Snad jen v tomto filmu uvidíte doopravdy shořet celé ulice. Snad jen v tomto filmu uvidíte nekonečné a opravdové zástupy raněných. Snad právě na tomto filmu se naučil Steven Spielberg, jak přesně dávkovat divákům emoce i velkolepost zároveň. Žádná další adaptace románu Margaret Mitchell zatím nepřekonala a zřejmě ani nepřekoná tento ikonický film.

Zajímavost

Jih proti Severu byl prvním barevným (tedy spíše dobarvovaným) filmem, který získal Oscara v kategorii nejlepší film.

Jih proti Severu

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,9 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood

Scénář Sidney Howard

Obsazení Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes

Délka 222 min.

Rok 1939

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC