Film / seriál

Jediné, pravé road movie

Jediné, pravé road movie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Absolutní filmová klasika, kterou si nelze nechat ujít. Peter Fonda a Dennis Hopper se vydávají na svou životní jízdu.

Dnes je to už normální zavedený pojem, být jen tak „on the road“, sednout do auta nebo na motorku a jet, kam srdce táhne, užít si Bezstarostnou jízdu (v obou významech). Co se stane po cestě? Koho potkáte? Koho ztratíte? Kde budete spát a s kým? Co na tom záleží? V tomto kultovním snímku je ale cíl jasný – přejet Spojené státy. Ale i když se budete opíjet, zamilovávat na jednu noc, stejní už nezůstanete, ať si namlouváte cokoli. Bezstarostná jízda je sice pohoda, ale změní vás. Stejně jako všechny diváky, kteří tento filmový symbol 60. let viděli.  

Návykový film

Existuje všeobecný názor, že Bezstarostnou jízdu nestačí vidět jen jednou. V mládí vám bude blízká její svoboda, bezstarostnost, uvolněnost, když se na film podíváte v pozdějším věku, trochu s odstupem, možná vás až překvapí, kolik vrstev film nabízí. Není to jen o sexu, drogách a rokenrolu. Jde především o skutečné lidi a o jejich sny a touhy. Chtějí poznávat a intenzivně žít, mají své představy a občas je život srazí na zem. Vždy to prostě neskončí happyendem.

Hanson: Nebojej se vás. Bojej se toho, co znamenáte. To, co reprezentujete, je svoboda

Peter Fonda a Dennis Hopper se tímto filmem vydali na svou životní jízdu, nejen v rámci svých rolí. Určitě netušili, jakým hitem a ikonou se Bezstarostná jízda stane. Přitom lví podíl na tom má kromě nich ještě jeden hollywoodský velikán. Kdyby totiž do děje nezasáhl opilec a také právník George Hanson v podání Jacka Nicholsona, snímek by se mohl stát jen docela zábavnou štací po nejrůznějších lokálech a lokalitách napříč Spojenými státy. Takto se tam „vmezeřil‟ týpek, který zcela jasně pojmenovával tehdejší dobu, problémy a autenticky vystihl pocity celé jedné generace. Těžko říct, zda by tuto roli dokázal zahrát někdo jiný lépe. Jisté je, že po Bezstarostné jízdě se Nicholsonovi otevřely brány Hollywoodu dokořán, a to po právu. A určitě k tomu přispěl i jeho slavný monolog u ohně, který odříkává s jointem marihuany.

Motorka jako symbol svobody

V 60. letech brázdili silnice různí drsní chlapi na motorkách. Tento silniční fenomén ale představoval opravdu spíše symbol oné drsnosti, možná až určité neotesanosti. Teprve Fonda a Hopper mu vtiskli punc volnosti a nevázanosti. Zdá se, že Bezstarostná jízda je film téměř uctíváníhodný, ale pravdou je, že jeho ikoničnost – bez jakékoli nadsázky – prostě popřít nejde. Nezbývá než zopakovat, že Bezstarostnou jízdu musíte vidět i slyšet, jelikož hudba v tomto filmu je stejně vynikající jako obraz.

Bezstarostná jízda

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Dennis Hopper

Scénář Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern

Obsazení Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black, Phil Spector, Warren Finnerty, Luke Askew

Délka 94 min.

Rok 1969

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC