Film / seriál

Co mají společného šikovný zlodějíček a učitel?

Co mají společného šikovný zlodějíček a učitel?
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Pokud máte rádi oddychové komedie, je český film Dvojníci režiséra Jiřího Chlumského pro vás. Hlavní dvojroli si zde coby podvodník na útěku před mafií a  solidní středoškolský profesor střihnul Ondřej Sokol.

Příběh filmu Dvojníci proplétá osud dvou hlavních postav. Honza Rambousek je šikovný zlodějíček a  podvodník v  podsvětí ceněný jako odborník na zámky, počítače, elektroniku a  auta. Kromě toho, že je smolař, který se ovšem nakonec ze všeho vždy nějak dostane, je také nenapravitelný sukničkář. Díky jeho specifickému šarmu se líbí ženám a  zakouká se do něj i  krásná barmanka Andrea. Honza si ovšem zadělal na pořádný problém, dluží totiž spoustu peněz mafiánovi Vytloukalovi a  ten ho má v  hrsti. Zažene ho do kouta a  dá mu na výběr: buď pro něj v  galerii ukradne obraz Dívky v modrém, nebo přijde o  život.

Druhou zásadní postavou je středoškolský profesor Richard Prospal, slušňák a  spořádaný pedant a  otec od dvou dětí, který by, nebýt nevídané shody okolností, žil dál ničím nerušený rodinný život. Jenže právě náhoda zapříčiní, že se zlodějíček Honza ocitne v  jeho kůži, a  především v  bezpečí u  něj doma, a  začne žít jeho život, což mu vzhledem k  neuvěřitelné podobě s  Richardem bez problémů prochází. Honza se tak chopí i  role středoškolského učitele, zatímco Richarda pronásledují mafiáni v  domnění, že jde o  Honzu. Celá zápletka vyeskaluje ve chvíli, kdy se mafiánům dostane do rukou Richardova dcera Natálka. Mírný a  nekonfliktní učitel je tak v  situaci, kdy musí na chvíli zapomenout na slušné vychování a  vymyslet, jak vyzrát na mafiána Vytloukala a  obalamutit i  jeho partu goril. Cíl je jasný: dostat dceru i  obraz do bezpečí.

Pro Ondřeje Sokola byla jeho první dvojrole výzvou. Natáčení bylo tak pestré, že ani nedokázal říct, která z  rolí mu sedla lépe. „V  každé scéně je to jiné. Dobře se mi hrálo, když to bylo vtipné. Bavilo mě to střídat. Například když lump na chvíli nahradí učitele a  učí na gymplu, bavilo mě nejdřív natočit pravého učitele a  až pak to vystřídat. Právě ten rozdíl byl na tom nejzábavnější,“ uvedl. Rozdvojený herec ale lehce zkomplikoval natáčení – aby byly scény co nejvěrohodnější, musela být použita řada triků a  na scénu nastoupil i  dvojník Ondřeje Sokola Michael Hýža. Natáčení tak bylo chvílemi velmi náročné, která scéna však Ondřeji Sokolovi dala zabrat nejvíce? „Nejnáročnější byly trikové záběry, ve kterých si povídám sám se sebou. Měli jsme ambici, aby to byly dlouhé, celkové záběry, které se potom budou na počítači dodělávat. Všechny odpovědi musely sedět a  být vysloveny ve správný čas, takže jsem si na to našel systém: v  duchu jsem si počítal mezery nebo jsem si říkal repliky. Předával jsem si ale i  věci z  ruky do ruky, to bylo asi nejtěžší. Ale jelikož je Jirka Chlumský výtečný režisér, zvládli jsme to dobře.“

Ondřej Sokol je ve své roli přirozený a  skvěle ho doplňují Jakub Kohák alias zlodějíček Melichar, mafián Petr Nárožný i  Jitka Schneiderová a  Simona Krainová v  roli osudových žen dvojníků.

Mohlo by se vám líbit

Dvojník (2013)

Samotář Simon (Jesse Eisenberg) žije nezajímavý život, který se mu ale převrátí naruby s příchodem nového kolegy v práci Jamese. Je totiž jeho fyzickým dvojníkem, ale je sebevědomý a umí to se ženami. Simon pomalu zjišťuje, že James přebírá kontrolu nad jeho životem. Snímek je adaptací novely F. M. Dostojevského. 

Dvojníci (1984)

Bud Spencer a Terence Hill si v této italské komedii, jež byla zároveň jejich šestnáctým společným filmem, zahráli dokonce čtyřroli, a to dva nafoukané milionáře, které chtějí obrat místní gangsteři, a dva drsné ochránce. Obě dvojice jsou si natolik podobné, že vyděrači nepoznají, kdo je kdo, a malér je na světě.

Dvojníci

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,7 % Hodnocení redakce
Foto Prima

Režie Jiří Chlumský

Scénář Petr Hudský

Obsazení Ondřej Sokol, Petr Nárožný, Jakub Kohák, Milan Šteindler, Petr Čtvrtníček, Miroslav Táborský, Miroslav Etzler

Délka 103 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC