Film / seriál

Big Escape

Big Escape
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Existuje vězení, ze kterého nelze utéct? Podle všech to měl být Alcatraz, ovšem podle Franka Morrise takové vězení neexistuje.

Snímek Útěk z Alcatrazu je inspirován reálným příběhem notorického vězeňského útěkáře Morrise, který je ve světě zločinu už známou firmou. Když se dostane do nejstřeženějšího vězení světa, obklopeného útesy a mořem plným žraloků, zdá se, že je poprvé v životě v pasti. Jenže pro Morrise neexistuje slovo nemožné, vždy existuje cesta ven, jen je třeba ji objevit. Hlavní roli Franka Morrise si v této „útěkařské‟ klasice zahrál Clint Eastwood.

Charley: Kdy máš narozeniny?
Frank: Nevím.
Charley: Bože, co jsi to měl za dětství?
Frank: Krátké.

I když to vypadá, že půjde o docela akční příběh, opak je pravdou. Téměř po celou dobu stopáže se Útěk z Alcatrazu odvíjí v poměrně pomalém tempu. Jde však o mistrovský kousek a ukázkový styl vyprávění, ve kterém postavy neříkají mnoho, zato kamera vysvětluje dost. Je to přesně ten případ minimalismu, kdy se velké emoce, jako je touha po svobodě, odehrávají naprosto neznatelně navíc jen v minutových sekvencích. Není divu, že role Franka Morrise byla jako stvořená pro Clinta Eastwooda. O samotném Frankovi víme jen málo ‒ čeho všeho se dopustil? Co se mu přesně honí hlavou? Jak je možné, že muže tak toužícího po volnosti a svobodě vždycky chytí?

Skála zevnitř

Nakonec se ukazuje, že tohle vůbec podstatné není, čemuž, bohužel, odpovídá také závěrečný útěk. Ten se odehrává v šachtách, na temné střeše plné stínů, vše zůstává tajemné a ponuré jako Frank po celý film a k typicky hollywoodskému filmovému vyvrcholení vlastně nakonec nedojde. Jenže to vůbec nevadí. V hlavě vám po zhlédnutí zůstane spíš ředitel (Patrick McGoohan), který je pyšný na Alcatraz, na jeho řád a nedobytnost. Nebo Frankův spoluvězeň (Paul Benjamin), který mu vypráví, co se stane, pokud se dostane tak daleko, že by unikl: Příliv způsobuje, že jednu míli plavete jako deset, voda je tak studená, že paže jsou znecitlivěné, a navíc v zálivu žijí žraloci… Tohle jsou opravdu slibné vyhlídky.

V podstatě jde o jakýsi hlavolam, nelze se dostat ven, ale také nelze zůstat uvnitř (alespoň podle Franka). A když se vám to přeci jen podaří, stejně zemřete. Tohle je ta pravá výzva pro Franka Morrise, raději bude riskovat vlastní život, než aby zaživa shnil sevřený jednotvárným režimem vězeňského života i okolními útesy. V tomto se ukazuje režisér Siegel jako mistrný vypravěč, když s minimem dialogů dokáže vše naprosto přesně popsat a vyjádřit. Podobné role si Eastwood už vyzkoušel se Sergiem Leonem v jeho legendárních westernech, ale v tomto případě je vše mnohem mrazivější. Tady nejsou žádní mlčenliví psanci na útěku, tady jsou bezmocní chlapi zavření v klecích.

Škoda jen, že film vlastně nemá typický konec. K rozuzlení totiž nedojde, což svým způsobem kopíruje život Franka Morrise. Nikdo přesně neví, jestli opravdu unikl a dostal se na pevninu, nebo se mu ledové vody zálivu staly osudnými. Jisté je jen to, že z Alcatrazu se dostal živ a zdráv, že si z jeho zdí cestu ven našel.

Útěk z Alcatrazu

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,3 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Don Siegel

Scénář Richard Tuggle

Obsazení Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau, Fred Ward, Paul Benjamin, Larry Hankin

Délka 112 min.

Rok 1979

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC