Film / seriál

Být klaunem, ještě neznamená celý život se smát

Být klaunem, ještě neznamená celý život se smát
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Trojice klaunů, která dříve byla vyhlášená svými společnými vystoupeními, se po 30 letech opět schází na jednom místě. Co z takového setkání může vzejít? To bude divákům během dvou hodin vyprávět snímek režiséra Viktora Tauše Klauni.

Cesty tří kamarádů, Oskara (Didier Flamand), Maxe (Oldřich Kaiser) a Viktora (Jiří Lábus), kteří za dob totalitní šedi prostřednictvím své klaunské skupiny Busters přinášeli lidem alespoň jiskřičku svobody a humoru, se protínají poprvé od jejich rozloučení před dlouhými desetiletími. Osud skupiny je navenek obestřen tajemstvím – nikdo mimo ústřední trojici totiž netuší, co se mezi někdejšími nerozlučnými kamarády odehrálo.

Hlavní postavy snímku Klauni za dob svého mládí tvořily klaunskou skupinu, pro kterou žily a dýchaly. Pak se ale stalo něco, přes co se její členové nemohli přenést, a jejich cesty se rozešly. Oskar v roce 1985 emigroval a nyní se vrací do Prahy, aby zde odehrál představení, v němž vystupuje společně s partnerkou Fabienne a vlastním souborem. Maxe děj filmu zastihne ve chvíli, kdy se snaží vypořádat s diagnostikovanou rakovinou konečníku. Naštěstí má silnou oporu nejen v krásné a o mnoho let mladší manželce Markétě, ale i ve svých dvou malých dětech. A nakonec zbývá Viktor, který se s rozpadem Busters nikdy nedovedl smířit. Svůj smutek již dlouhá léta chlácholí jídlem, což se odráží nejen na jeho postavě. Nyní učí na vysoké škole a většinu volného času tráví péčí o manželku Sylvii, která trpí Alzheimerovou chorobou.

Herci musí hrát, to je ten smysl. To je náš smysl, rozumíš?

Děj snímku je nenásilně vyprávěn prostřednictvím diplomové práce, kterou o skupině píše jeden z Viktorových studentů. Film není ani čistou komedií, ani smutným příběhem, ba ani psychologickým melodramatem – je vyváženým mixem toho všeho. Jde o příběh klaunů, kteří ty největší klauniády hrají ve svých vlastních životech. A i zde se objevuje u tvůrců českých filmů oblíbené téma emigrace, vnímané někým jako zrada, jiným coby únik z nesvobody. Diváci se mohou také těšit na různé podoby mezigeneračních vztahů, ať už se jedná o zklamání Oskarovy dcery Natalie z jeho odchodu ze země, čímž opustil svou tehdejší rodinu, nebo o láskyplný vztah Maxe a o mnoho let mladší Markéty.

Klauni, snímek, který se natáčel ve třech zemích a pracovaly na něm týmy z Česka, Lucemburska, Slovenska a Finska, získal uznání i takových jmen světového a českého filmu, jako jsou například Miloš Forman nebo Jan Hřebejk. První jmenovaný o Klaunech například řekl, že se jedná o citlivý film s mimořádnými hereckými výkony. Ani Jan Hřebejk směrem ke svým režisérským kolegům nešetřil slovy chvály: „Klauni jsou opravdovým evropským filmem vyprávějícím strhující příběh.“.

A jak to dopadne se samotnými hlavními hrdiny? Usmíří se? A zahrají si společně ještě někdy? To můžete zjistit již 3. března na stanici CS Film.

Koukněte i na

Revival

Kapela Smoke, jíž se přezdívalo čeští Rolling Stones, se v roce 1972 za neznámých okolností rozpadla a každý ze čtyř muzikantů se vydal vlastní cestou. Po letech se však scházejí znovu a vypadá to, že by si spolu opět mohli zahrát na velkém pódiu. Všichni mají jedno společné přání – naposledy se společně pořádně odvázat! Povede se jim comeback tak, jak si představují? A povede se rozluštit tajemství, které po tak dlouhou dobu trápí každého jejich fanouška, a to proč se skupina před lety vlastně rozpadla?

Klauni

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,8 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Viktor Tauš, Boris Hybner

Scénář

Petr Jarchovský

 

Obsazení Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand, Kati Outinen, Julie Ferrier, Eva Jeníčková, Taťjana Medvecká

Délka 120 min.

Rok 2013

CS Film sobota 3. 3. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC