Sport

MS v basketbalu – Po 37 letech na mistrovství světa

MS v basketbalu – Po 37 letech na mistrovství světa
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

„Musíme dokázat, že náš postup na MS nebylo pouhé štěstí,“ říká power forward českého týmu Patrik Auda.

Mistrovství světa v basketbalu bude pro český tým obrovským svátkem. Na čínský šampionát se národní tým vrací téměř po čtyřech dekádách. Samozřejmě s hvězdou NBA Tomášem Satoranským. Patrika Audu jsme vyzpovídali během přátelského turnaje v Praze.

Jak se celkově těšíte na turnaj v Číně?

Já se do Číny osobně hodně těším, byl jsem tam v roce 2011 na Univerziádě, takže to pro mě bude hezká vzpomínka na první start v českém dresu. Budeme muset dokázat že skutečně mezi elitu patříme. Bude to o to těžší, že s námi nejede MVP Euroligy a druhý v pořadí v poslední anketě o basketbalistu roku Honza Veselý.

Účast na mistrovství světa je zase o něco větší úspěch, než v předchozích letech, liší se příprava oproti mistrovství Evropy?

Zatím je ta příprava dost podobná, staráme se hlavně o nás, náš tým a o to, abychom byli správně sehraní. Máme štěstí, že máme za sebou několik turnajů v podobné sestavě. Rozdíl je určitě v tom, že se utkáme vyloženě se světovou špičkou, například s Američany hned ve skupině.

Vy jste teď v půlce přípravného turnaje proti Tunisku, Polsku a Jordánsku. Je během přípravy vidět nějaká změna, když už se můžete srovnávat s reálnými soupeři?

Nejen že si srovnáme jak jsme na tom, ale můžeme se podívat na video a vypíchnout si nějaké chyby a pozitiva. Myslím si, že příprava zatím probíhá dobře a neustále se zlepšujeme. Po skončení turnaje navíc ještě budeme mít dost času doladit detaily a podat v Číně co nejlepší výkon.

Na mistrovství světa bude chybět Jan Veselý, mění se tím nějak herní systém?

Já myslím, že systém se zásadně nezmění. V některých zápasech to sice bude těžké, většina týmů má vysoké sestavy a my máme jen jednoho centra. Myslím si ale, že to zvládneme, Ondra Balvín je kvalitní a zkušený hráč, takže věřím, že nám to půjde dobře.

Když se podíváme na roky narození hráčů na soupisce, nezdá se vám, že je tam příliš mnoho mladých kluků?

Je to hodně dané tím, jak tým skládá trenér Ginzburg, pochopitelně se líp hraje s hráči, které víc zná. Nám jádro sestavy už několik let zůstává zhruba stejné, to bereme jako výhodu. I tak tu s námi jsou i někteří mladší hráči, a jsem si jistý, že jejich čas určitě přijde.

Vy jste absolvoval americkou univerzitu. Je to cesta, kterou byste doporučil i mladším hráčům?

Určitě je to cesta, kterou bych doporučil. Může se stát, že tam nebude hráč spokojený, ale vrátit se může v podstatě kdykoliv. Jsou i hráči, kteří se připojí už v mládí k větším týmům po Evropě, což je asi ideální. Já jsem zůstal celou dobu v Brně a neměl jsem tuhle možnost, proto jsem zvolil cestu přes NCAA. Většinou to bývá tak, že když hráč odejde, tak se mu to zalíbí a získá zkušenosti, které se hodí ve sportu i v životě. Já jsem i po návratu z USA zůstal za hranicemi a zatím mi to tak vyhovuje.

Tomáš Satoranský

V současnosti nejlépe placený český sportovec, hráč legendárních Chicago Bulls #klukzflory.

Tomáš je odchovanec USK Praha, kterého si již v dorosteneckém věku vyhlídnul klub ze španělské Sevilly, následně i proslulá Barcelona, ze které se vydal jako 4. Čech v historii do NBA. V dresu Washington Wizards zaznamenal jako historicky první český hráč i takzvaný triple-double, tedy dvouciferné číslo jak v doskocích, asistencích, i bodech v jednom zápase.

Mistrovství světa v basketbalu

Sport
Foto ČBF

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC