Sport

MS v hokeji – Šampionát v Dánsku otevře bratrovražedná bitva

MS v hokeji  – Šampionát v Dánsku otevře bratrovražedná  bitva
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

V olympijském roce se na šampionát podívá velká řada „mladých pušek“ z řad českých i slovenských hokejistů. Mnoho veteránů je po náročné sezoně unavených, otlučených a z reprezentace se trenérům omluvilo. Češi tak v Dánsku nemohou počítat například se spolehlivou oporou posledních let Janem Kovářem.

Hokejový šampionát v olympijském roce je vlastně taková opakující se anomálie. Zatímco fotbaloví fandové mají mezi hlavními světovými turnaji vždy dva roky pauzu (EURO a mistrovství světa), naše dva hokejové národy musí „ufandit“ hned dvě vrcholné akce. Češi do turnaje nastoupí v úvodním zápase proti Slovensku, což je vždy mezi „bratrskými státy“ příležitost pro vzájemné popichování. Češi si jistě ještě pamatují, když před pár lety slovenský tisk napsal, že Česko má elitní útočnou formaci ve složení Jágr–Štěstí–Náhoda.

Zlato budou tentokrát v Dánsku obhajovat Švédové. Těm se loni podařilo značně naštvat Kanaďany, kteří toužili po zlatém hattricku, ale místo toho po prohraných nájezdech a prohře 2:1 zamířili za oceán s pláčem.

Čeští hokejisté naopak rádi zapomenou na loňský debakl, kdy vypadli už ve čtvrtfinále s Ruskem a skončili na nelichotivém sedmém místě. Sedmá příčka je ostatně nejhorší umístění českých hokejistů v historii, což se národnímu týmu „povedlo“ už dvakrát.

České mladé pušky

Trenér Josef Jandač už avizoval, že bude chtít vyzkoušet mladé talenty, které se na olympiádu rozhodl ještě nevzít. Největší šanci má devatenáctiletá raketa z Komety Brno jménem Martin Nečas. Zazářil na MS dvacítek a poté, co si vyzkoušel zápas NHL v Edmontonu, patří v extralize mezi největší talenty. V záloze má kouč i pardubického odchovance Filipa Zadinu, jenž nyní získává zkušenosti v Halifaxu, kde si jeho talent nemohou vynachválit. Do nároďáku určitě patří i zlínský Filip Chytil, který pendluje mezi NY Rangers a farmářským Hartfordem.

Do branky se pravděpodobně postaví Pavel Francouz, který má za sebou parádní sezonu a trenéra Jandače o svých kvalitách opakovaně přesvědčuje.

Slovenské naděje a Bondra

Do slovenského národního týmu se vrací slavné jméno, které jsme slýchávali už v minulosti – Bondra. Tentokrát ale poprvé nepůjde o slavného Petera, ale o jeho syna. Dávid Bondra se do reprezentace podívá poprvé ve svých pětadvaceti letech. Na zádech bude mít číslo 12 – stejně jako jeho legendární tatínek. Mladík s nominací moc nepočítal a už mířil do Ameriky. „Nečekal jsem to, jsem nervózní a vzrušený,“ odpovídal novinářům slovenštinou se silným americkým přízvukem.

Do branky se pravděpodobně postaví Ján Laco. Šanci na nominaci mají i gólman Dávid Hrenák, obránce Martin Fehérváry či útočník Filip Krivošík. Otazník visí nad bolavým ramenem útočníka Libora Hudáčka, jehož v přípravě nahradil Andreas Štrauch.

Největší trhák? Kanada s McDavidem

Favorizovaní hokejisté javorových listů si budou chtít spravit chuť z olympijského turnaje v Pchjongčchangu, kde z jejich zlatých ambicí nakonec zbyl „jen“ bronz.

Pro turnaj jsou připravená taková esa jako jednadvacetiletý zázrak jménem Connor McDavid, Jonathan Toews nebo třeba John Tavares. Pokud přiloží hokejku k dílu i zázračný Mathew Barzal, budou kanadské šance na zlato extrémně vysoké.

Češi ve skupině

5. 5. / 20.15 hod. – Česko – Slovensko
6. 5. / 16.15 hod. – Švédsko – Česko
8. 5. / 20. 15 hod. – Česko – Švýcarsko
10. 5. / 20.15 hod. – Česko – Rusko
11. 5. / 20.15 hod. – Bělorusko – Česko
13. 5. / 16.15 hod. – Francie – Česko
14. 5. / 20.15 hod. – Česko – Rakousko

MS v hokeji

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC