Sport

Kdo ochrání česko-slovenské svatyně?

Kdo ochrání česko-slovenské  svatyně?
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

Každoroční hokejové šílenství letos propukne v Bratislavě a Košicích. A to je pro české i slovenské hokejisty mimořádně vysoká motivace. Nejen hráči z domácí ligy, ale i evropské a zámořské hvězdy se totiž nejraději předvádějí právě před domácím publikem.

Oba naše hokejové národy se budou snažit přejít přes prokleté čtvrtfinále a dokázat, že patří mezi hokejovou elitu. Slováci budou muset navíc překousnout, že jejich reprezentanti odehrají základní skupinu mimo hlavní město, jmenovitě v Košicích. Český tým začne mistrovství naopak v Bratislavě, což čeští fanoušci jistě ocení. Manšaft se bude moci v útoku opřít o osvědčeného forvarda Voráčka a v obraně o nekompromisního brouska Gudase. Osvěžit hru by měl i talentovaný mladík Filip Chytil, který má za sebou povedenou sezónu v New York Rangers.

Slovákům k úspěchu pomohou nejméně čtyři borci z kanadsko-americké NHL. Do přípravy se totiž už po Velikonocích zapojili obránci Andrej Sekera a Christián Jaroš a také útočníci Tomáš Tatar s Richardem Pánikem. Tým vedený Kanaďanem Craigem Ramsayem čeká na šampionátu nesmírně obtížná skupina, v níž na první čtyři postupová místa aspirují silné celky Kanady, USA a Finska.

Pro oba národy bývalého Československa bude hrát klíčovou roli, kdo se postaví do branky. Vybrali jsme proto několik gólmanů, které trenéři obou reprezentací mají tento rok k dispozici.

Gólmani – kdo má šanci:

Český tým

Patrik Bartošák – Do reprezentace přivedly vítkovického gólmana skvělé výkony v extralize, kde hlavně díky němu ostravský celek došel až do play-off.

Jakub Kovář – Třicetiletý matador už má za sebou téměř padesátku reprezentačních startů. Letošní sezona pro něj nebyla příjemná, kvůli komplikovanému zánětu málem přišel o nohu.

Petr Mrázek – Mladému gólmanovi z Caroliny Hurricanes se letos dařilo, dovedl svůj tým až do vyřazovací fáze NHL. Navíc se vyjádřil, že chytat na šampionátu v Bratislavě je lákavá představa.

A kdo by ještě přicházel v úvahu?
David Rittich (záleží na postupu jeho Calgary Flames), Pavel Francouz (záleží, jak si povede jeho tým v play-off AHL)

Slovenský tým

Július Hudáček – Mohl by být tou správnou volbou. Zachytal si už na třech světových šampionátech, na loňském turnaji však chyběl. Po třech úspěšných letech ve švédské lize zamířil do Čerepovce, se kterým postoupil do play-off KHL.

Marek Čiliak – Loni byl slovenskou reprezentační jedničkou, letos strávil část sezony v bratislavském Slovanu a pak se přesunul do brněnské Komety, za kterou podával opět fantastické výkony.

Jaroslav Halák – Tak jako Češi pokukují po výsledcích Boston Bruins ohledně možnosti účasti Davidů Pastrňáka a Krejčího, Slováci se stejným napětím očekávají možnou účast gólmana Jaroslava Haláka, který se v Bruins střídá v bráně s Tuukkou Raskem.

Kdo by ještě mohl hájit slovenskou branku? Peter Budaj (je mu šestatřicet let, momentálně chytá na farmě za Ontario Reign), Denis Godla (mladý brankář chytá čtvrtým rokem ve Finsku).

O co oběma bratrským národům půjde nejvíce? Český tým se bude pokoušet získat jakýkoliv cenný kov, jelikož toto je jediné měřítko úspěchu a důkaz o návratu do absolutní špičky. Na medaili (bronz) dosáhl naposledy v roce 2012. Slovensko bude mít jiný, ale též jednoznačný cíl: uhrát v domácím prostředí co nejlepší výsledek a dokázat, že kanadský trenér Ramsey vrátil týmu jiskru.

MS v hokeji

Sport
Foto Freepik

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC