Film / seriál

Žert

Žert
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Neškodná pohlednice změní Ludvíkovi život od základu. Tři věty, které ho stojí studium i kariéru – jak mocný dokáže být studentský žert?

Slavný film natočený podle ještě slavnějšího románu Milana Kundery Žert si můžete připomenout jako malou vzpomínku na světoznámého autora, letos slavícího devadesátiny. Hořký příběh, ve kterém vás čeká návrat do drsné stranické reality 50. let i uvolněných let 60. je poměrně přesným obrázkem poměrů v tehdejším Československu, se všemi nepříjemnostmi i radostmi. Záleželo pouze na tom, na které straně barikády stojíte. Hlavní role Ludvíka, jenž zasvětí svůj život pomstě, se ujal Josef Somr, dále uvidíte Janu Dítětovou, Luďka Munzara a Jaroslavu Obermaierovou.

Osudné léto 1968

Je to už padesát let, co se tento snímek natáčel, a jako kdyby mu bylo souzeno, aby si s ním i celým štábem zažertovaly také dějiny. Hlavní hrdina příběhu, Ludvík Jahn, pošle na vysoké škole spolužačce pohlednici, na níž stojí: „Optimismus je opium lidstva! Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij!“ Mladého pražského intelektuála dostane tento nevinný žert před univerzitní komisi, ze školy je vyhozen a čeká ho „zářná“ kariéra na severu Moravy v hornické Ostravě. Zlost, zklamání a hořkost postupně nahradí jediný cíl – mít možnost se pomstít. V padesátých letech se ke stranickým kádrům dostávalo těžce, ale šedesátá léta znamenala změnu. Ludvíkův návrat do Prahy tak přináší setkání s těmi, kteří ho vyhodili z fakulty. Okamžitě má plán, jak jim jejich podvraťácké chování vrátit.

Žert je film o nešťastných obětech, které mají paměť, a o šťastných vinících, kteří paměť ztrácejí.

Jenže ani sebelepší plán či sebelepší pomsta už staré jizvy nezahojí. Rozjede se kolotoč absurdních situací, který jen dokazuje, jak malý je člověk vůči dějinám. To se nakonec projevilo i v reálu, když během natáčení v letním Uherském Hradišti začala 21. 8. invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Najednou stál štáb před rozhodnutím, zda film dotočit, nebo všechno vzdát a raději neprovokovat. Zvolili první možnost, i když bylo všem jasné, že Žert půjde do trezoru.

Ostuda? Kdepak!

Herec Josef Somr se nedávno vyjádřil při vzpomínkách k natáčení: „Já byl začátečník, ale naštěstí jsem kolem sebe měl takové lidi, kteří to už uměli. Nechal jsem se jimi vést a doufám, že jsem tak velký životní průšvih neudělal.“ Byl to pro něho teprve třetí velký film, a i když se snímku náležité pozornosti dostalo až po dvaceti letech od natočení, Somr se jím zapsal zlatým písmem do českého filmového fondu. Jeho minimalistické pojetí postavy Ludvíka bez velkých gest a přehnaných emocí totiž odpovídá Kunderovým knižním hrdinům.

Žert dnes patří mezi klenoty české kinematografie, a navíc i mezi pár opravdu výjimečných kunderovských adaptací. Bohudík tak alespoň tato křivda minulého režimu byla nakonec napravena...

Žert

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,5 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Jaromil Jireš

Scénář Jaromil Jireš, Milan Kundera

Obsazení Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Milan Švrčina, Miloš Rejchrt, Evald Schorm

Délka 80 min.

Rok 1968

CS Film úterý 12. 3. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC