Film / seriál

Z domácích putěk si nikdo dobrý den dělat nebude!

Z domácích putěk si nikdo dobrý den dělat nebude!
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Tak umřela, nebo ne? Osamělá máma si konečně najde kamarádku, hned o ni zase přijde, ale najde útěchu u jejího manžela. Tedy možná. Napínavá komedie Nebezpečná laskavost sází jeden chytrý a vtipný zvrat za druhým.

Přestože působí jako oheň a voda, do oka si padly téměř okamžitě. Uťápnutá ovdovělá Stephanie se realizuje jako autorka vlogu, na kterém se chlubí svými kulinářskými úspěchy. Jako dokonalou mámu, kuchařku a hospodyňku ji znají – a dělají si z ní kvůli tomu legraci – i rodiče spolužáků jejího malého syna Milese. Právě přes Milesova kamaráda Nickyho se Stephanie seznámí s jeho matkou Emily – sebevědomou, ráznou a dominantní PR manažerkou z módního průmyslu, která se synkem a s manželem Seanem bydlí v luxusní vile, je neustále na telefonu a už od brzkého odpoledne do sebe klopí koktejly.
 
Stephanie začne k Emily vzhlížet a najde skrze ni sílu najít vlastní sebevědomí. Jenže nedlouho poté Emily zmizí a policie je bezradná. Stephanie prostřednictvím svého vlogu rozjede pátrání na vlastní pěst. Kamarádka se nakonec najde zdrogovaná a mrtvá na dně jezera, ale něco zde nesedí. To je jen začátek dlouhé šňůry falešných stop, odhalení, spojenectví a podrazů.

Režisér Paul Feig proti sobě staví protikladné ženské typy rád – jako například v diváckém hitu Drsňačky, v němž hrají nesourodou dvojici policistek upjatá Sandra Bullock a neřízená střela Melissa McCarthy. I Nebezpečná laskavost by byla poloviční bez správného obsazení. Spořádaná Stephanie, nejspíš někdejší třídní šprtka bez kamarádů, našla dokonalou představitelku v Anně Kendrick (Zúčtování, Lítám v tom), která se rolí hodných, ale poněkud nudných žen odvedle nebojí. Blake Lively si zase postavy osudových a smyslných žen typu Emily vyzkoušela například v romantickém dramatu Věčně mladá nebo v thrilleru Olivera Stonea Divoši.

Nebezpečná laskavost neustále překvapuje dalšími a dalšími dějovými zvraty a baví vtipnými vedlejšími postavami, jako je samolibý módní návrhář nebo skupinka škodolibých rodičů Milesových a Nickyho spolužáků. Byla by však škoda přehlížet kvůli těmhle atrakcím v prvním plánu i méně evidentní roviny filmu. Na první pohled poměrně konvenční komediální thriller má například nadstandardně promyšlenou vizuální složku. Domovy obou hlavních hrdinek přesně odrážejí charaktery svých obyvatelek a působí tak zcela protikladně: domácké Stephaniino útočiště plné teplých barev se záměrně tluče s vydesignovanou a strohou vilou Emily a Seana v odstínech bílé a šedé. Kameraman John Schwartzman se podle svých slov inspiroval ostrými a jasnými barvami ve slavném Modrém sametu Davida Lynche, dalším thrilleru, jenž odhaluje lež a přetvářku za upravenými fasádami zdánlivě spořádaných domů.

Důležitou kapitolou jsou pak garderoby obou dam. Emily ohromuje sérií efektních, leč chladně odtažitých kalhotových kostýmů, které podtrhují její zpočátku „mužsky“ dominantní roli v příběhu. Stephanie se pak v rámci nacházení sebevědomí a schopností soukromého očka postupně vymaňuje z neforemných svetrů směrem k elegantnějším outfitům, přičemž barvy jejího oblečení s odhalováním skutečného stavu věcí tmavnou. Vizuální složka Nebezpečné laskavosti tak podtrhuje nenápadný přesah filmu – oslavu emancipace hlavních hrdinek, které se oproti zvyklostem kriminálního a thrillerového žánru ve svém počínání bez mužské pomoci pohodlně obejdou.

Paul Feig

Po pokusu o drama v podobě snímku Vysvobození zaznamenal úspěch s poněkud hrubozrnnějšími komediemi s ženským obsazením jako Ženy sobě, Drsňačky nebo remake Krotitelů duchů. Rád využívá osazenstvo komediální show Saturday Night Live.

Zajímavosti

Zatímco postava Emily do sebe ráda lije trojité panáky, její představitelka Blake Lively je abstinentka. Ve filmu „hraje“ značka alkoholu Aviation Gin, kterou spoluvlastní hereččin manžel, rovněž herec Ryan Reynolds.

Studio 20th Century Fox koupilo práva na zfilmování knižní předlohy ještě před jejím vydáním. Kniha byla v rámci propagace přirovnávána k románům (a filmům) Zmizelá a Dívka ve vlaku.

Koukněte i na:

Ďábelské ženy

Klasický francouzský thriller z roku 1955 o tyranovi, proti němuž se spolčí manželka s milenkou, se o čtyřicet let později dočkal americké předělávky se Sharon Stone a Isabelle Adjani.

Zmizelá

Po Amy se slehne zem v den pátého výročí její svatby s Nickem. Ten dělá vše pro to, aby se našla, ale možná není úplné neviňátko. Třetím hráčem v chytrém kriminálním thrilleru Davida Finchera je veřejné mínění.

Nebezpečná laskavost

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,4 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Paul Feig

Scénář Paul Feig, Jessica Sharzer

Obsazení Blake Lively, Linda Cardellini, Anna Kendrick, Rupert Friend, Andrew Rannells, Jean Smart, Eric Johnson

Délka 117 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD úterý 1. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC