Film / seriál

Byli jsme mladí, krásní a blbí

Divoši
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Krásná Ophelia žije se dvěma ztepilými mladíky a užívá si s nimi jejich bohatství, vzniklé pěstováním a distribuováním marihuany. Jenže kdo s čím zachází…

A tak pěkně si přece žili: on, ona a on, dokonale harmonický milostný trojúhelník v jedné z nejkrásnějších vil v Kalifornii. Chon (Taylor Kitsch) se jako bývalý elitní voják a žoldák naučil jít si za svým a nenechat se nikým odhodit na stranu. Ben (Aaron Taylor-Johnson) zase coby nadaný botanik umí vypěstovat tu nejlepší trávu na celém západním pobřeží. Spolu vybudovali malé dealerské impérium, které jim zaručuje bezstarostnou existenci, zpestřenou navíc přítomností ke všemu svolné Ophelie (sošná Blake Lively). Jenže o marihuanovou síť mají zájem narkomafiáni z nedalekého Mexika, kteří neberou „ne“ jako odpověď.
Divoši jsou… divocí. Všechno, co je v nich k vidění, šlape na plyn a jede až na doraz. Kýč? Maximální: západy slunce v Kalifornii, šumící vlny Pacifiku, něžné polibky. Násilí? Extrémní, včetně nechvalně proslulého způsobu popravy, který praktikují mexické gangy. Oběť dostane kolem trupu pneumatiku naplněnou benzínem a pak se škrtne sirkou… Humor? Podivný, pokud to ještě vůbec humor je. Žánrová klišé? Záměrně přehnaná ve stylu žánru filmu noir, třeba prostřednictvím Opheliina vyprávění mimo obraz nebo zdvojeného konce. A obsazení? Hvězdné. Vedle zmíněných krásných mladých lidí v Divoších hrají například Benicio Del Toro (skvostně přepísklý padouch), Salma Hayek (šéfka drogového gangu) či John Travolta (speciální agent z protidrogového oddělení). 
Těžko říct, co chtěl kontroverzní režisér Oliver Stone adaptací postmoderního románu Dona Winslowa říct. Poukázat na naivitu dnešních dvacátníků, kteří si chtějí jen tak nezodpovědně užívat života? Vytvořit kontrast určité vnitřní čistoty a krutosti okolního světa? Nebo prostě jenom natočit jednu velkou jízdu ve stylu sex, drogy a rokenrol? Cé je nejspíš správně, ostatně všech tří ingrediencí je v Divoších požehnaně. Nebyl by to Stone, autor mimo jiné dokumentárního portrétu Fidela Castra nebo chystaného filmového životopisu Edwarda Snowdena, kdyby nechtěl sypat písek do soukolí amerického systému, ale zrovna Divochy lze celkem spolehlivě brát jako jen trochu náročnější oddychovku ve stylu režisérova raného hororu Ruka nebo pozdější černé komedie U-Turn. Brzdy tenhle filmový bourák nemá. 

Divoši

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,7 %
Foto FilmBox

Režie Oliver Stone

Scénář Don Winslow, Shane Salerno, Oliver Stone

Obsazení Aaron Taylor-Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively, John Travolta, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch, Mía Maestro, Demian Bichir, Leonard Roberts

Délka 131 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC