Film / seriál

Zatajte dech! Policajt vypráví, jak prohnívá Liverpool

Respondér – britský kriminální seriál
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Kriminálka z pera bývalého policisty strhujícím způsobem líčí špínu britského Liverpoolu a práci policistů, kteří se v ní musejí denně brodit.

Chris Carson musel dávno zapomenout na pravidla, kterými by se měl na ulici řídit. To by na ní dlouho nepřežil. Kariéra detektiva mu nevyšla, a tak večer co večer coby specialista mezi řadovými policisty – respondér – vyráží mezi stíny liverpoolských ulic, aby existence, které se v nich pohybují, udržel alespoň trochu na uzdě. Léta je už z něho pořádný uzel nervů, vyčerpaný postarší chlap, který ví, že se mezi místní spodinou pohybuje odnikud nikam. Zvlášť, když jeho kámoš a současně chlapík, který ho má tak trochu pod palcem, je místní vlivný drogový dealer. Když mu jednoho dne, naplněný frustrací z nenapravitelného městského podhoubí, odmítne Chris vydat dívku, která mu ukradla zásilku drog, rozpoutá tím peklo, které ohrožuje celou jeho existenci.

Posel špatných zpráv Respondér?

Význam tohoto slova vysvětlil sám Tony Schumacher, autor série, kterou napsal pro britskou televizi BBC. „Když jsem poprvé nastoupil k policii, druhou nebo třetí noc mi jeden starší strážník jménem Colin řekl: „Nikdy nezaklepeš na něčí dveře a neřekneš mu, že vyhrál v loterii“. Respondér je totiž někdo, kdo vám nikdy neřekne dobré zprávy, někdo, kdo kope do dveří, běhá po centru města a hasí jeho pomyslné požáry. Je to velká zodpovědnost, ač to často bývá i vzrušující. Občas děláte věci, které mění životy lidí, ať už někomu zachraňujete život, nebo zavíráte zločince… Vy a vaši kolegové pracujete celou noc, každou noc, a často jen podle vlastního důvtipu.“

Práce mě zruinovala. Každou noc mi plivou do tváře, mám krev na botách, a nemá to konce.

Psal, co prožil

Autor série na sebe před devíti lety upozornil hned prvním románem The Darkest Hour, historickou fikcí, v níž nacisté v roce 1946 ovládají Londýn. Ještě předtím se ovšem Schumacher živil jako policista a taxikář v okolí Liverpoolu. Ze svých zážitků z tohoto období sepsal jednak knihu Rear View Mirror: Stories from the Streets and the Night, ale také mu posloužily jako základ pro seriál.

Pytlík z Hobita

Kvalitu pozoruhodné kriminálky pozvedává i výkon představitele hlavní role, Martina Freemana. V jeho vousy zarostlé, lehce prošedivělé tváři by jen málokdo hledal někdejšího Bilba Pytlíka z trilogie Petera Jacksona Hobit, nebo snad erotického předskokana z Lásky nebeské. Doma už má cenu BAFTA za vedlejší roli v televizním Sherlockovi, za Fargo si před osmi lety vysloužil nominaci na Zlatý glóbus a Respondér by tyto řady mohl s velkou pravděpodobností rozšířit.

Respondér

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie Philip Barantini, Tim Mielants, Fien Troch

Obsazení Martin Freeman, Adelayo Adedayo, MyAnna Buring, Emily Fairn, Josh Finan, Romi Hyland-Rylands, Mark Womack, Philip Shaun McGuinness

Délka 5 × 60 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC