Film / seriál

Černý humor v hlavní roli

Fargo / 4. série – americký krimi seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

Čtvrtá řada seriálu Fargo přichází a má nabito víc než jindy.

Když bratři Coenové v roce 1996 vypustili do světa svou černou komedii Fargo, nemohli tušit, že položili základ fenoménu, který bude poutat pozornost diváků ještě po čtvrtstoletí. Příběh o obchodníkovi s auty, který pověří únosem vlastní manželky dva brutální, nepříliš bystré zabijáky, kteří zpackají, co se dá, dokud jim nezatne tipec těhotná policistka, měl fenomenální úspěch. A nejen u diváků. Film posbíral řadu cen, včetně dvou Oscarů.

Legenda se vrací

V roce 2014 se scenárista Noah Hawley pokusil navázat na tento úspěch stejnojmenným seriálem. A byla to opět trefa do černého. Seriál se stal hitem. Patrně proto, že pracoval s podobnými ingrediencemi jako jeho filmová předloha. Jak? Prostě si vyberete nějaký zapadákov, zabydlíte ho svéráznými figurkami, povoláte ujeté zločince a ještě ujetější vyšetřovatele, naaranžujete sérii bizarních mordů, to vše vmícháte do sledu neuvěřitelně groteskních situací, okořeníte vydatnou dávkou černého humoru a máte hotovo.

Vím o jednom místě, které by potřebovalo vyloupit

Tohoto receptu se drží i čtvrtá řada. Tentokrát se ocitneme v Kansas City 50. let, kde zločinecké syndikáty udržují hezkou tradici. Aby se vyhnuli krveprolití, vyměňují si bossové soupeřících gangů své syny, které pak musí vychovat jako své vlastní. Co na tom, že tenhle trik nikdy nefungoval, jak se už před lety přesvědčil židovský zločinecký syndikát, který byl pobit irskými zabijáky a ti zase italskou mafií. Když se ve městě objeví nový soupeř, nezbývá Donatellu Faddovi, šéfovi mafie, nic jiného než se pokusit uzavřít smír s Loyem, vůdcem černošského gangu. Synové jsou vyměněni, přesto všichni dobře vědí, že masakr se nevyhnutelně blíží…

Ewan McGregor

V seriálu se vystřídalo mnoho filmových hvězd, přesto byste si neměli nechat ujít jedinečný výkon Ewana McGregora ve třetí řadě seriálu. Střihne si zde totiž dvojroli, v níž zpodobnil hlavní hrdiny této řady, bratry Stussyovy – Emmeta, úspěšného a pohledného „krále minnesotských parkovišť“, a mladšího Raye, pupkatého, plešatého lůzra, který se rozhodne svého bratra okrást. Tím spustí řadu ničivých událostí, které ústí do katastrofy epických rozměrů.

Zajímavost

Všechny řady seriálu Fargo nesou upozornění, že děj vychází ze skutečných událostí. Neberte to doslova. Svět je sice bláznivé místo, ale většinou ne až tak bláznivé, jako tento seriál.

Fargo / 4. série

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Noah Hawley, Dearbhla Walsh…

Scénář Noah Hawley, Stefani Robinson…

Obsazení Chris Rock, Jason Schwartzman, Jack Huston, Ben Whishaw, Jessie Buckley, Salvatore Esposito, Jeremie Harris…

Délka 11 × 39–63 min.

HBO3 pondělí 3. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC