Film / seriál

Zaprodat se, či nezaprodat se?

Matt Damon a Rosemarie DeWitt ve filmu Země naděje
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Velké korporace počítají s tím, že lidé udělají pro peníze cokoliv – i kdyby to mělo zničit přírodu. Tomu věří i jejich nejlepší zaměstnanec Steve. Jenže stojí vysoký plat opravdu za to?

Steve Butler pracuje pro firmu zabývající se těžbou, a protože má za sebou skvělé výsledky, je nejvyšším vedením firmy vybrán k důležitému úkolu. Spolu se svou kolegyní Sue se má vydat do venkovského městečka McKinley a nabídnout místním obyvatelům peníze za odkup těžebních práv na jejich pozemcích.

Je ekonomická krize a malé město kdesi v Pensylvánii zrovna nenabízí moc možností výdělku, a tak se zdá, že většina místních částku ráda přijme. Ovšem to by se do toho nesměl vmísit ekologický aktivista Noble, jehož proslovy na komunitu silně zapůsobí. A do toho se Steve zakouká do sympatické Alice…

Režisér Gus Van Sant má na kontě slušnou řádku filmů napříč všemi žánry. V roce 1985 debutoval dramatem Mala Noche zabývajícím se tematikou přistěhovalců a homosexuálů, v Mém soukromém Idahu s Keanu Reevesem se děj točí okolo prostitutů, Dobrý Will Hunting se věnuje psychologii nadměrně inteligentního mladíka a v oscarovém dramatu Milk vzdal režisér poctu aktivistovi za práva homosexuálů a politikovi Harvey Milkovi. 

Zkrátka Van Sant si vybírá kontroverzní témata a po zhlédnutí jeho filmů má divák zpravidla o čem přemýšlet. Ani Země naděje není výjimkou a zabývá se udržitelným rozvojem, ekologií a praktikami velkých firem. Nečekejte však předvídatelný a šablonovitý děj – nic není takové, jak se zdá, a vše, čím jste si byli jistí, je nakonec úplně jinak.

Scénáře a hlavní role se ujal Matt Damon, o kterém je známo, že se ekologií zabývá. Země naděje měla být dokonce i jeho režijním debutem, ale kvůli krátké době na přípravu byla tato práce svěřena ostřílenějšímu profesionálovi. To ale Damonovi nevadilo, vždyť Van Sant mu odstartoval kariéru v roce 1997, když zrežíroval jeho scénář k Dobrému Willu Huntingovi, kde si zahrál hlavní roli. 

„Díky tomu, že jsem se sám na režii připravoval, dokázal jsem pak na place naplno ocenit Gusova génia – některé věci, co vymyslel, by mě v životě nenapadly,“ pěje Damon chválu na režiséra a přiznává, že nakonec udělal dobře, že se ujal „jen“ scénáře a hlavní role. Van Sant si také pochvaloval třetí společnou spolupráci s Damonem a kolegu poškádlil: „Za těch 15 let, co uběhly od našeho posledního filmu, se Matt moc nezměnil. Jen je o dost starší.“

Kromě Damona v dramatu uvidíte také Johna Krasinského jako aktivistu Dustina Noblea. Tohoto Američana s polskými kořeny jste možná viděli ve válečném thrilleru 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází. Stevovu kolegyni Sue ztvárnila Frances McDormand, jež se divákům vryla do paměti ústřední rolí těhotné detektivky v coenovce Fargo. Docela netradiční ekologickou agitku můžete zhlédnout 21. srpna.

Kdo je kdo

Steve – Matt Damon

Pracovitý a svědomitý agent těžařské společnosti věří v kapitalismus. Nevidí nic špatného na tom nabídnout obyvatelům malého města tučnou částku za to, že se na jejich pozemcích bude moct těžit.Doposud sebejistý Steve však najednou začíná mít pochyby, jestli vlastně není na špatné straně. 

Sue – Frances McDormand

Steveova kolegyně Sue je pragmatická a pensylvánské městečko bere jen jako další práci, jež by měla být brzy hotová. Když se objeví první náznaky potíží, překvapí ji to, ale je připravená záležitost s kolegou bez zbytečného zdržování vyřešit.

Alice – Rosemarie DeWitt

Ačkoliv je z maloměsta, má Alice otevřenou mysl a dokáže kriticky přemýšlet. Pracuje jako učitelka ve škole a samotné se jí nezdá, když najednou přijíždějí cizinci a chtějí odkoupit půdu místních. Všechno komplikuje ještě fakt, že Steve jí je více než sympatický.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Země naděje

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto Film+

Režie Gus Van Sant

Scénář John Krasinski, Matt Damon

Obsazení Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt, Lucas Black, Titus Welliver, Hal Holbrook

Délka 102 min.

Film+ neděle 21. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC