Film / seriál

Stockholmský syndrom

Stockholmský syndrom
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Dvoudílná minisérie Stockholmský syndrom přináší osud dlouholetého a uznávaného policisty Viktora Mojžíše, jenž vede spořádaný život věrného manžela a spolehlivého otce. Osudový okamžik jednoho ponurého večera mu však totálně změní život.

Jediný výstřel z Mojžíšovy zbraně totiž protne osudy sedmi lidí. Může jim však obrátit život vzhůru nohama? Hlavní hrdina se dostane do fyzického konfliktu s Jindřichem Oseckým (Martin Finger), jehož pes k překvapení všech napadne Mojžíšovu šestiletou dceru Lindu.

Zkušený policista nelení a služební zbraní, byť je zrovna v civilu, rozzuřeného psa zastřelí. Mezi Viktorem a Jindřichem navíc dojde k bitce, při které je Osecký neúmyslně postřelen.

Následky potyčky?

Osecký skončí na invalidním vozíku a Mojžíšovi se totálně rozpadne život. Okamžitě je propuštěn ze služby a poslán do vězení. Manželka se s ním rozvádí a chce po něm výživné na dceru. Aby toho nebylo málo, postřelenému Jindřichovi musí platit odškodné. Viktor se tak po návratu z vězení dostává do propasti, ze které nevidí příliš velkou šanci na záchranu. Přepadnou ho i myšlenky na sebevraždu. Podrží ho však bývalý kolega Taraba, jenž mu nabídne práci v malé detektivní agentuře.

V pozadí příběhu hlavního hrdiny probíhá druhý děj, o kterém Viktor zatím neví. Dcera Jindřicha Oseckého, Klára, je několik let nezvěstná. Pátrat po ní začnou právě Tarabovi detektivové. Jindřich navíc nabídne Viktorovi, že mu odpustí zbytek odškodného, pokud Kláru zachrání z rukou úlisných překupníků.

Na hraně zákona

Klára sice dokáže uprchnout ze svého vězení, v kritickém stavu ale skončí v nemocnici. Pasáci se o jejím útěku rychle dozvědí a rozhodnou se jednat. Případná výpověď Oseckého dcery by totiž mohla ohrozit celou skupinu, která již léta obchoduje s bílým masem. „Na scénáři jsem pracoval téměř pět let. Líbil se mi nápad na zpracování tématu obchodu s bílým masem i způsob, jak se příběhy lidí osudově protínají a do jakých dilemat se hlavní hrdina dostává,“ vysvětluje režisér Dan Svátek.

Dvoudílný snímek Stockholmský syndrom zcela volně navazuje na minisérii Spravedlnost. Hlavní hrdina je znovu postaven na úzkou hranu zákona, kdy se musí prát s vlastním svědomím a morálkou. Divák se pak ptá sám sebe, jak by se v dané chvíli zachoval.

Dan Svátek

Český režisér, scenárista a producent, který se do povědomí diváků dostal v roce 1997 snímkem Soví řeka, za který dostal ocenění i na mezinárodní scéně. Později natočil drama Zatracení, pro které se inspiroval skutečným příběhem překupníků heroinu. V roce 2018 přišel do kin s dramatickou komedií Úsměvy smutných mužů.

Stockholmský syndrom

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto ČT1, Profimedia.cz

Režie Dan Svátek

Scénář Dan Svátek

Obsazení David Švehlík, Zuzana Mauréry, Martin Finger, Lukáš Melník, Elizaveta Maximová, Sylvie Krupanská…

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC