Film / seriál

Drsnější bere vše

Stín kapradiny – české drama
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Film natočený na motivy slavné novely Josefa Čapka v režii barda českého filmu Františka Vláčila. Dva mladíky dovede pytlačení až k útěku z domova, životu v divočině a hrůzným činům. Drama z dob první republiky zaujme drsností i poetičností vyprávění.

František Vláčil nikdy nepatřil k poddajným režisérům, měl svůj specifický rukopis, který nadšený filmový divák ihned odhalí. Ve Stínu kapradiny se scenáristicky dal dohromady s osvědčeným autorem Vladimírem Körnerem, s nímž natočil několik filmů. Záliba v poetičnosti krajiny, byť je sebedrsnější a sebetemnější, stejně jako pomalost vyprávění oběma filmařům dokonale sedí. A tak můžete sledovat poměrně drsný příběh dvou kamarádů, ovšem v úplně jiném filmovém rytmu i napětí, než na které jsme zvyklí dnes. 

Děj filmu poměrně přesně kopíruje děj novely. Kamarádi Ruda Aksamit a Vašek Kala při pytlačení v lese zabijí hajného. Na jejich čin se velmi záhy přijde, proto raději oba utečou z domovů. Jakmile ale opustí „civilizovaný“ domov, stanou se z obyčejných mladých kluků bezohlední zločinci, jejichž krutost jako by neznala mezí. Pokusí se znásilnit švadlenu nebo zcela bez motivace zastřelí strážníka. To jsou však trochu druhotné záležitosti, které jen slouží k tomu, aby Čapek a následně pak Vláčil s Körnerem mohli studovat svědomí chlapců. Pociťují vůbec vinu? Bojí se trestu? Proč se vlastně tak brutálně proměnili?

Možná je trochu škoda, že je František Vláčil známý hlavně kvůli filmu Markéta Lazarová (1967), ostatně ten také vznikl jako adaptace románové předlohy. Stín kapradiny rozhodně nepatří k velkým produkcím a celkově je laděn poměrně komorně. Dva hlavní hrdiny navíc nehrají žádní známí čeští herci, ale dva Poláci. Rudu si zahrál Marek Probosz a Vaška Zbigniew Suszyński. Takže nešlo o žádný „kasovní trhák“. Přesto má tento film své nezaměnitelné kouzlo, které snad vychází z krajiny, snad z pomalosti některých záběrů (máte pocit, že na všechno je dost času), snad z hudebního podkresu. I když jde o svého druhu psychologický thriller, na první pohled tak film vůbec nepůsobí. O to jsou veškeré události ve filmu znepokojivější a to je zřejmě také účinek, kterého chtěl Vláčil dosáhnout. 

Zajímavost

František Vláčil čekal více než 10 let, než se mu podařilo na Barrandově svůj záměr natočit tento film prosadit. 

Stín kapradiny

Film / seriál
Hodnocení FDB 72 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie František Vláčil

Scénář Vladimír Körner, František Vláčil

Obsazení Marek Probosz, Zbigniew Suszyński, Miroslav Macháček, František Peterka, Vladimír Hlavatý, Milada Ježková, Josef Patočka

Délka 90 min.

Rok 1984

CS Film úterý 17. 5. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC