Film / seriál

Šéfová – Šikanovat mohou i podřízení

Šéfová – Šikanovat mohou i podřízení
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

S krátkým sitcomem jménem Šéfová začínaly na internetu. Po několika vydaných dílech si jejich seriálu všimli zástupci televizního kanálu CS Film a nabídli jim spolupráci.

Michaela Žemlová a Iva Hadj Moussa tak pod vedením režiséra Jakuba Juráska natočily další díly, které vyprávějí jeden obyčejně neobyčejný příběh kancelářské krutosti. Obě herečky a zároveň scenáristky seriálu se původně znají z reklamní agentury, kde Michaela Žemlová začínala jako textařka právě pod vedením Ivy Hadj Moussy.

Právě odtud pramenil i společný nápad natočit seriál, který těží z tématu „obrácené“ šikany – tedy od podřízeného vůči nadřízenému. „Ano, vycházely jsme částečně z osobní zkušenosti,“ potvrzuje Iva Hadj Moussa. „Občas jsem měla pocit, že naše role jsou jaksi přehozené.“ Ačkoliv tvůrkyně seriálu už společně nepracují, často se scházejí právě u natáčení a vymýšlení dalších nápadů. Při scénářích Šéfové jim ochotně pomáhá i režisér a kameraman Jakub Jurásek, který má dosud zkušenost hlavně s točením reklamních videí a krátkých filmů. Natáčelo se ve třech různých reklamních agenturách v Praze, ale také v různých exteriérech či v improvizované nemocnici. Seriál mapuje vztah dvou žen od okamžiku pohovoru, kdy upjatá šéfka nejmenované firmy Renáta přijímá poněkud afektovanou, povrchní a až nezdravě sebevědomou mladou dámu, která si říká světácky – Mandy.

Typické i netypické situace odehrávající se v běžném kancelářském životě, které mnozí z nás mohou znát a jiné překvapí. Rozhodně mu není cizí černočerný humor

Dále sleduje vývoj jejich vztahu, do něhož se začíná vkrádat pohrdání Mandy vůči Renátě, které dobře vyjadřuje například fakt, že zatímco Renáta Mandy vyká, Mandy své šéfové bez uzardění tyká. Také ji kritizuje kvůli špatné angličtině i vzhledu, ale tam to zdaleka nekončí. „Jsme moc rády, že jsme se rozhodly právě pro Kubu,“ říká na adresu režiséra Michaela.

„Přichází se spoustou skvělých postřehů a do natáčení promítá svůj jedinečný umělecký pohled, který se dá k něčemu těžko přirovnat.“ Iva Hadj Moussa k tomu dodává: „Pokud bychom přeci jen hledali nějaké srovnání s již existujícím seriálem, nejblíže by byl nejspíš britský sitcom Kancl se svým divným kancelářským humorem.“

Tvůrci se však shodují, že absurdita humoru Šéfové v mnoha ohledech překonává hranice běžné zkušenosti. „Doufáme, že diváci nebudou příliš zaskočeni a že si hrdinky našeho příběhu, Renátu a Mandy, postupně oblíbí,“ věří režisér Jakub Jurásek. „V každém případě seriál těží z typických i netypických situací odehrávajících se v běžném kancelářském životě, a rozhodně mu není cizí černočerný humor.“

Jakub Jurásek

Jakub se narodil v roce 1983. Režii, zvuk, kameru i střih vystudoval na Filmové škole v Písku, poté vystudoval i konceptuální umění v Ateliéru intermediální konfrontace pražské UMPRUM. Pracoval například na úspěšných seriálech Semestr a Pěstírna, či například na celovečerních filmech Vejška či Cesta do lesa.

Zajímavosti

Seriál se natáčel dohromady téměř dva a půl roku. „Zpočátku jsme to braly jako takovou legraci pro nás a pár našich známých. Po oslovení jednateli stanice CS Film jsme natáčení začaly brát přeci jen seriózněji. To ale neznamená ubírat na absurditě situací,” říká Iva Hadj Moussa.

Ačkoliv tvůrkyně si vždy dopředu připraví námět dílu, konečný výtvor je do velké míry improvizace. Spousta vtipů tak vznikne na základě vzájemného překvapení a následných nečekaných reakcí.

Koukněte i na

Kancl

Dnešní svět je krutý a neúprosný, Doby, kdy měl každý své místo zajištěno až do skonání světa či alespoň jeho života, jsou nenávratně pryč a propouštění ze zaměstnání z důvodu nadstavu či jiné příčiny může potkat každého. A něco takového se možná právě nyní chystá v našem Kanclu. Nikdo ještě neví nic jistě, ale stačí, že se o tom začínají šířit drby. Ještě, že Kancl má šéfa, jako je David Brent. Toho může každý jiný podřízený jen závidět.

Ajťáci

Roy a Moss si užívají relativního klidu ve své IT kanceláři, která je umístěná v suterénu budovy Reynholm Industries. Nikdo jiný z celé firmy jejich práci téměř vůbec nerozumí, a tak jim chorobná lenost často prochází bez povšimnutí. Spokojené bytí povedené dvojice je však narušeno příchodem Jen, která Roye s Mossem dostala na starost. A navíc počítačům vůbec nerozumí…

Šéfová

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Kamil Holán

Režie Jakub Jurásek

Scénář Iva H. Moussa, Michaela Žemlová

Obsazení Iva Hadj Moussa, Michaela Žemlová…

Délka 11 × 10 min.

CS Film neděle 18. 2. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC