Film / seriál

Sherlock – Superman mezi detektivy

Sherlock – Superman mezi detektivy
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Asi jen těžko budeme hledat známějšího detektiva, než je postava Sherlocka Holmese. Stejně tak obtížné je najít seriál lepší než Sherlock.

Nejslavnější detektiv všech dob se dočkal mnoha filmových i seriálových podob, ale ta, v níž mu kousek sebe vtiskl Benedict Cumberbatch, patří ke skutečným vrcholům. Když scenáristické duo Mark Gatiss a Steven Moffat přišlo s nápadem zasadit Sherlockovy případy do současného Londýna, kdekdo kroutil hlavou.

Závěrečná série plná zvratů nabízí pořád stejně ironického Sherlocka, kterého všichni zbožňujeme

Detektiva z Baker Street už bylo až až, zde přece není co objevovat, zvláště po filmovém trháku Guye Ritchieho z roku 2009, kde si hlavní roli maniakálního vyšetřovatele střihl neodolatelný Robert Downey Jr. Pánové si však tvrdohlavě stáli za svým a dokázali k natáčení přesvědčit kromě Cumberbatche i další hereckou hvězdu, Martina Freemana. Dnes můžeme blaženě konstatovat – díky bohu!

Moderna i tradice

Novodobý geniální sociopat a válečný veterán z Afghánistánu spustili v roce 2010 doslova sherlockovskou mánii. Minisérie čítající čtyři řady slavila stejné úspěchy jako největší hollywoodské trháky. Cumberbatch se stal asi nejznámějším britským hercem a u Freemana se fanoušci dělí na „sherlockovce“ a „hobitovce“. Seriál z předlohy sira Arthura Conana Doyla samozřejmě vybírá hlavně ty nejznámější případy, ale kromě časové aktualizace se velmi věrně drží knih. Jenomže když použijete moderní grafiku, technické vychytávky, skvělou hudbu a dva geniální herce, plus samozřejmě nezaměnitelné londýnské exteriéry, dostanete geniální koktejl zábavy a napětí, na kterém se stanete závislí jako Sherlock na kokainu.

3+1

První tři série se drží hlavně detektivního žánru a neustálého boje mezi Sherlockem a šíleným profesorem Moriartym, mimochodem skvěle zahraným Andrewem Scottem. Poslední, čtvrtá série je však jiná. U některých fanoušků nejméně oblíbená, protože se soustředí hlavně na rodinné vztahy Sherlocka. Šest Železných dam, Skomírající detektiv a Poslední případ místy připomínají kokainový trip a vy jste v neustálém napětí, protože si nejste jistí ničím a nikým. Netušíte, co je jen Sherlockova vize a co je pravda. I tak se ale o Sherlockovi jako člověku z masa a kostí dozvíte asi nejvíc. Pochopíte, proč se raději straní lidí, proč jsou jeho vztahy s bratrem, jaké jsou a že onen distingovaný génius má také emoce, ba co víc, má srdce! Také přátelství s doktorem Watsonem udělá několik kotrmelců. Snad se nedopustíme velkého spoileru, když prozradíme, že doktor nakonec stojí při svém příteli i v těch nejtěžších zkouškách (což se dá celkem dobře předpokládat už od první série).

Rozporuplný závěr

A i když jde o geniální seriál, ani my se v této sérii nemůžeme ubránit občasným rozporuplným pocitům. Je to pecka, to ano, ale opravdu chceme vidět Sherlocka v situacích, kdy je v koncích a bezmocný, alespoň na pár vteřin? Nespočívá jeho genialita a také neodolatelná přitažlivost právě v tom, jak je vždy arogantně nad věcí? Odpovědět si budete muset sami. Ale ať už budete, nebo nebudete mít drobné výhrady, rozhodně jde o top seriál.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch se díky Sherlockovi proslavil po celém světě. Ale jeho filmografie byla bohatá už předtím. Úspěchy slavil od počátku své kariéry na divadelních prknech. Dnes hraje v trhácích jako Doctor Strange, seriálu Patrick Melrose a nadaboval draka Šmaka v Hobitovi.

Zajímavost

Benedict Cumberbatch je vzdáleně příbuzný s tvůrcem postavy Sherlocka Holmese sirem Arthurem Conanem Doylem. Mají společného prapra… praděda Jana z Gentu.

Koukněte i na

Jak prosté

Seriál se odehrává v New Yorku a místo doktora Watsona tu je doktorka Watsonová. Další z řad zdařilých adaptací britské klasiky v americkém hávu představuje zábavný, ale také velmi inteligentní seriál, v němž excelují Jonny Lee Miller a Lucy Liu.

Sherlock Holmes

Když se do něčeho pustí Guy Ritchie, je z toho neuvěřitelná akční jízda plná skvělého humoru. A Ritchie nezklamal ani tentokrát. Navíc vedle Roberta Downeyho Jr. si zde zahrál další hollywoodský krasavec a skvělý herec Jude Law.

Sherlock / 4. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 88,3 % Hodnocení redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Režie Paul McGuigan, Euros Lyn, Toby Haynes

Scénář Mark Gatiss, Steven Moffat

Obsazení Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Loo Brealey, Rupert Graves, Zoë Telford, Vinette Robinson

Délka 4 × 88 min.

Rok 2010

AXN středa 28. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC