Film / seriál

…ten doktor je nějaký zvláštní

…ten doktor je nějaký zvláštní
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Komiks je relativně specifický žánr. Ještě nedávno se pohyboval spíše na okraji zájmu filmových tvůrců. Až na výjimky, jako byl Batman nebo Blade, totiž neměla studia často důvěru v ziskovost. To se ale mění. I proto se vloni ukázal divákům asi nejdivnější ze všech divných – Doktor Strange.

Posledních několik let se zdá, že filmová studia chrlí jeden komiksový film za druhým. Převážná většina z nich se ale stále těší velké oblibě filmových fanoušků, takže se není čemu divit. Na podzim 2016 se v kinech objevil i dlouho očekávaný Doctor Strange a  fanoušky rozhodně nezklamal. A tak se i jeho představitel Benedict Cumberbatch stal nedílnou součástí filmového vesmíru Marvel, stejně jako již dříve třeba Robert Downey Jr. nebo Chris Hemsworth.

Geniální, arogantní a proslulý neurochirurg Stephen Strange má, stejně jako mnoho filmových lékařů před ním, pocit, že je nedotknutelný, nezničitelný a zcela unikátní. Jeho život se ale změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu prakticky zcela vyřadí ruce z provozu. Když ho západní medicína nedokáže vyléčit, snaží se Stephen najít řešení jinde. Vydá se tak na tajné a posvátné místo s názvem Kamar-Taj a podaří se mu dostat do starodávného chrámu, který je zároveň školou a centrem obrany Země před čistým zlem.

Doktor Strange se i přes svou ne zrovna dokonalou osobnost stane jedním z nejlepších učedníků v historii Kamar-Taj. Stane se dokonce tak zručným kouzelníkem, že Prastará má často obavy, aby se Strange nevydal na scestí. Tyto obavy jsou ještě umocněny tím, že Stephen má mnoho podobných rysů jako hlavní zloduch – Kaecilius. Kromě možnosti prakticky neomezené moci, musí Doktor bojovat i se svým vlastním životem. Celý výcvik totiž podstupuje zejména proto, aby mohl pokračovat v tom jediném, čeho si v životě váží, tedy v lékařské kariéře.

Děj filmu vychází z marvelovské série. Poprvé se komiks fanouškům představil v 1963 a od té doby si budoval pevnou fanouškovskou základnu. Díky tématu, které bylo i na marvelovské poměry dost psychedelické, se v průběhu 70. let často spekulovalo o tom, že je celá skupina tvůrců okolo Stana Leeho a Stevea Ditka neustále pod vlivem drog. Tato nařčení ale všichni autoři svorně popírali a odkazovali pouze na fascinaci východním mysticismem a vesmírem.

Ve filmovém zpracování se některé aspekty děje a některé postavy odklání od komiksové předlohy. Nejvýraznější rozdíl je vidět v postavě Prastaré. V předloze se jedná o buddhistického mnicha. Ve filmové verzi postavu ztvárnila Tilda Swinton, díky tomu bylo studio ještě před uvedením filmu vystaveno kritice ze strany fanoušků. Tato kritika ale postupně odezněla, zejména proto, že Swinton ztvárnila postavu prastaré učitelky více než úctyhodně. Z ostatních herců stojí za zmínku určitě i představitel hlavní postavy Benedict Cumberbatch. Kvůli němu muselo studio dokonce posouvat natáčení i premiéru filmu. Postavu hlavního „záporáka“ zosobnil Mads Mikkelsen, který se měl objevit už v předchozím filmu od Marvelu.

Doctor Strange je určitě film který stojí za zhlédnutí v případě, že je divák připravený na pořádný komiksový zážitek. Základní myšlenkou celého doktorova příběhu je totiž fakt, že svět je plný kouzel a pokud jste odhodlaní a máte správný prsten, neexistuje téměř nic, co byste nemohli zvládnout – od ohýbání světa v alternativní dimenzi, proti kterému je Počátek slabý odvar, přes vykouzlení zbraní až po létání za pomoci pláště s vlastní osobností. 

Doctor Strange

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Scott Derrickson

Scénář Scott Derrickson, Christopher Cargill

Obsazení Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Michael Stuhlbarg, Benedict Wong

Délka 115 min.

Rok 2016

HBO středa 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC