Film / seriál

Rekonstrukce

Rekonstrukce
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Dánské filmy nikdy nejsou úplně tradiční. Co také čekat od filmařů, mezi jejichž „domácí“ ikony patří Lars von Trier.

Mladý pokračovatel trierovské generace Christoffer Boe přišel na začátku tisíciletí s romantickým dramatem naruby. Ptáte se, jak je to možné? Jednoduše na samém začátku filmu přiznáte, že vše je fikce a že mezilidské vztahy jaksi pouze rekonstruujete a zároveň také konstruujete. Lidskými pokusnými objekty se v tomto případě stali fotograf Alex a krásná Aimee. Setkali se náhodou v noční Kodani a jejich milostný příběh je plný surreálních situací a nádherných vizuálních vjemů. Zkrátka zase jeden „obyčejný“ dánský film.

Inspirativní nevěra

Kde by bylo umění, nebýt nevěry. Profitují z ní totiž nejen rozvodoví právníci, ale mimo jiné také filmaři. Kdyby si lidé byli absolutně věrní, nepochybovali o svých vztazích, o svých partnerech a nepouštěli se do nejrůznějších experimentů, žádné vztahové drama, jako třeba Rekonstrukce, by nikdy nevzniklo. Režisér Christoffer Boe přitom jen znovu převypravuje prastarý milostný příběh, pravda, trochu svéráznější cestou (místy možná až příliš svéráznou). Tak trochu se vrací k osvědčené divadelní koncepci divadla na divadle, jen ji modifikuje pro film, takže čas od času diváky zcela záměrně upozorňuje na to, že se dívají na film, že se nejedná o realitu.

Podvádějící i podváděná

Boeova Rekonstrukce byla dokonce oceněna prestižní cenou v Cannes, takže jak vidno, také odborníci snímku ledacos odpustili a spíše je fascinoval Boeův zápal a nadšení. Jde o jeho režisérskou celovečerní prvotinu, v níž mladý tvůrce jednoznačně prokazuje svůj vypravěčský talent i cit pro kameru, ovšem, a to nebývá tak samozřejmé, také dobré „oko“ na herce. Například Maria Bonnevie bez nejmenšího zaváhání ztvárnila dvojroli milenky Aimee i nebohé Simone, která je naopak podváděna. Bonnevie je v obou rolích tak suverénní, že vám bude chvíli trvat, než si uvědomíte, že obě postavy hraje stejná herečka. V dalších rolích excelují Nikolaj Lie Kaas jako Simonin přítel Alex a Krister Henriksson coby Aimeein manžel. Dostanete se tak díky nim do soukolí dvou párů, jejichž životy začne ovládat pomíjivá, leč velmi intenzivní vášeň.

 Je to jen film. Vše je uměle vytvořeno. Ale stále to bolí

Pustit se teď do rozboru kdo s kým, kdy, za jakých okolností a proč, by bylo více než matoucí. Rekonstrukci jednoduše musíte vidět, abyste si mohli sami rekonstruovat milostný život několika lidí. Pokud vás tato komplikovanost odrazuje, určitě se na snímek podívejte, je tu totiž ještě jedna hlavní postava, která vás naprosto okouzlí a rozhodně není tak spletitá. Samotná Kodaň. V Boeově podání jde o doslova magické město, takže místo oblíbené rozpálené prázdninové destinace někde ve Středomoří letos možná zatoužíte navštívit písčité pláže na větrném severu.

Rekonstrukce

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus

Režie Christoffer Boe

Scénář Christoffer Boe, Mogens Rukov

Obsazení Klaus Mulbjerg, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Krister Henriksson, Nicolas Bro, Peter Steen, Ida Dwinger

Délka 88 min.

Rok 2003

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC