Film / seriál

Bratři jak se patří

Bratři jak se patří
Skylink Live TV

Sledujte na Prima MAX HD na skylink Live TV Sledovat

Přiznejme si, kdo věděl něco o autismu před filmem Rain Man? Tento film však není jen obrázkem postiženého muže, je v něm mnohem víc.

Dva bratři, kteří o sobě nevěděli, se musí poznat a naučit se spolu žít. Čeká je totiž cesta napříč Spojenými státy, během níž se budou chvílemi nenávidět a chvílemi milovat. Sáhnou si na dno svých sil, aby na konci zjistili, že jeden bez druhého si už život představit neumí. Takto vše vypadá na kýčovitý hollywoodský příběh, ale Tom Cruise a Dustin Hoffman odvedli sakra dobrou práci, takže smích i slzy dojetí jsou na místě.

Rain Man funguje tak dobře v rámci Raymondových omezení, protože je to film o omezeních, zvláště pak o Charlieho (Tom Cruise) omezené schopnosti milovat blízké nebo vidět věci z jejich pohledu. Jak se film rozjíždí, vidíme, že se Charlie zoufale pokouší dostat se z krize v Los Angeles, je to nešťastný workoholik. Jednoho dne se dozví, že jeho otec – muž, s nímž už roky není v kontaktu – zemřel a zůstal po něm Buick Roadmaster z roku 1949 a tři miliony dolarů. Má to ale háček, peníze dostane starší bratr, o kterém nikdy neslyšel – autista léta žijící v ústavu.

Rain Man byl projekt, který se Hoffman a Cruise snažili přenést na filmové plátno poměrně dlouho. Až Barry Levinson se uvolil ke spolupráci s nimi, po té co tři jiní režiséři odmítli. Problémem byla samozřejmě postava Raymonda. Jen málo herců by totiž dokázalo obstát ve filmu o muži, který se nikdy ani maličko nezmění, nijak se nevyvíjí, ale Hoffman dokazuje, že i tohle je možné. Raymonda si nakonec každý zamiluje, i když je vlastně úplně stejný jako na začátku. Přitom se nesnaží podbízet ani být patetický. Je jednoduše přesný. A podobně i Cruise se oprostil od typicky „hezounkovských“ rolí mladých frajírků, i když postava Charlieho je z počátku přesně taková – povrchní namyšlený mladík, který má úspěch u žen a touží po penězích. Cruise to dokázal otočit a dospět jako postava, ale také jako herec. Mezi ním a Hoffmanem se pomalu vytváří pouto jako mezi opravdovými bratry.

Možná to bude znít pateticky, jenže o tomhle Rain Man prostě je. Je to film o přijetí. Z Charlieho Babbitta se stane mladší bratr, který nejenže přijme do svého života toho staršího, ale dokonce se od něj i učí, byť je autista. Raymond totiž ví své o tom, jak osvobozující je dělat jen to, co sami chcete a nehodlá se toho nikdy vzdát.

Rain Man

Film / seriál
Hodnocení FDB 87,1 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Barry Levinson

Scénář Ronald Bass, Barry Morrow

Obsazení Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Gerald R. Molen, Jack Murdock, Michael D. Roberts, Ralph Seymour

Délka 133 min.

Rok 1988

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC