Film / seriál

Pionýři, malované děti

Pějme píseň dohola – československá komedie
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Co všechno se dalo zažít na předrevolučních pionýrských táborech? Uvidíte ve svérázné komedii vycházející z poetiky divadla Sklep. Příběh o ztrátě panictví mají na svědomí – Ondřej Trojan, Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

Tato filmařská trojka se potkala i později u dalších filmů, ale Pějme píseň dohola byla nejen jejich společným celovečerním debutem, ale také v mnohém předznamenala poetiku, se kterou pracují v různých obměnách Trojan, Hřebejk i Jarchovský dodnes. 

Opomíjený klenot

V podstatě nejde o žádný filozoficky zásadní film. Vždyť vše se točí hlavně kolem trapných či absurdních situací a v podstatě jde o typicky „sklepáckou“ tragikomedii, kde vedle sebe před kamerou stojí herci i neherci. Kdo z vás absolvoval nějaký pionýrský tábor ovšem velmi dobře ví, že přesně o trapnosti i absurdnosti to často bylo nejvíce. Různé letní románky mezi vedoucími, zamilované pionýrky a pionýři do vedoucích, nepříjemné kuchařky a někdy až příliš agilní vedoucí ve spojení s některými nezáživnými hrami a výpravami v mnohých jistě nezanechaly ty nejlepší vzpomínky. Ale ne vše je vždy jen černé, nebo bílé.

Samotný příběh je vystavěn na jednoduché zápletce, kdy ani ne osmnáctiletý Ondra (Václav Chalupa) přijíždí se svým kamarádem Markem na pionýrský tábor. Chlapcům jaksi nejde o výchovu a zábavu mládeže, ale čistě o sexuální zážitky. Třeba Ondra věří, že tohle je to pravé místo, kde může přijít o panictví. A to je vlastně základní situace, z níž vychází vše ostatní. 

Jenže trio Trojan-Hřebejk-Jarchovský nechtělo jen mapovat mladické letní zdary i nezdary na poli sexuálním, podařilo se jim vytvořit svět, který v mnoha ohledech připomínal až vojenskou mašinérii, a to se všemi absurdnostmi, které k tomu patří. A tak se budete bavit na úkor často poněkud vyšinutých vedoucích, rozpomínat se na protivné uklízečky, jichž jste za život určitě několik potkali, možná budete trochu nostalgičtí při vzpomínkách na první letní lásky a třeba si i zanotujete společně s hrdiny nějakou písničku od táboráku. 

Tohle je prostě ideálně namíchaná směs nostalgie, kritiky i absurdnosti, přesně jak to znáte zvláště u Hřebejka s Jarchovským. A dalším bonusem tohoto často neprávem opomíjeného filmu jsou mladí herci, kteří dnes platí za ikony českého filmu. Třeba naivní pionýrka „Tráva“ v podání Ani Geislerové nebo vyhublý „Saďour“ Jiřího Stracha. Prostě je to letní táborová kultovka, která vás buď vrátí do minulosti, nebo v případě mladších ročníků připraví na veškerá táborová úskalí. 

Zajímavost

Jan Hřebejk vzpomínal, že když se na Pějme píseň dohola vydal poprvé do kina, prodavač lístků se ho snažil od nákupu lístku odradit.

Pějme píseň dohola

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,3 %
Foto CS Film

Režie Ondřej Trojan

Obsazení Václav Chalupa, Ulrika Kotajná, Ladislav Brothánek, Jiří Šašek, Radek Říha, Jan Procházka, Jiří Remeš, Jiří Strach, Aňa Geislerová

Délka 103 min.

Rok 1990

CS Film pátek 12. 8. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC