Film / seriál

Noc oživlých mrtvol

Noc oživlých mrtvol
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Zombie ovládající postupně naši planetu nejsou výdobytkem nového milénia. Napůl mrtvé a napůl živé krvelačné stvůry děsily diváky už před padesáti lety.

Noc oživlých mrtvol – milník mezi horory, i takto bývá někdy označována celovečerní prvotina George Romera. Perla ve svém žánru vznikla na sklonku šedesátých let, a byť je film černobílý, stále fascinuje i děsí diváky po celém světě. Dokumentárně laděná hrůzostrašná podívaná sleduje osudy sedmi hrdinů, kteří se snaží ukrýt před děsivými zombie. Nesourodou společnost sice pojí snaha přežít, ale rozhodně ne touha chránit se navzájem… Spatří ještě někdy svítání?

Romero sice ani jednou nepoužije slovo zombie, přesto jde o film, ve kterém poprvé „živí mrtví“ touží po lidském mase, a udává tak základní pravidla, jež se s malým počtem variací dodržují dodnes (zombie je možné zabít jedině dobře mířenou ranou „do mozku“ a nešťastníci, které nemrtví kousnou, jsou odsouzeni připojit se k nim). Také dějová šablona je stále aktuální (vzpomeňme současný seriálový fenomén Živí mrtví), kdy se spojí skupina různorodých jedinců (některé pojí rodinné vztahy) a společně bojují o přežití. Jak je vidět, Romero přišel se zaručeným hororovým modelem na úspěch.

Velká část tohoto úspěchu však jde také za kameramanem Hinzmanem. Právě obraz pomáhá zvyšovat napětí. Jsou to pomalé sekvence záběrů, ze kterých vás bude zvláště zpočátku mrazit v zádech. Třeba scéna, kdy Barbara (Judith O’Dea) a Johnny (Russell Streiner) navštíví otcův hrob na vzdáleném venkovském krchově, je děsivá svou zdánlivou nevinností, ovšem jen do chvíle, než se objeví první zombie. Začíná tak nerovný boj živých s nemrtvými, jichž je stále víc a víc, kdežto živých povážlivě ubývá.

Zoufalá Barbara potká dalšího „živého uprchlíka“, Bena (Duane Jones), a společně se dostanou na odlehlou farmu, kde ve sklepě nacházejí podobně vyděšenou pětici. Harry Cooper (Karl Hardman) se stane samozvaným vůdcem této skupiny, což se ale nelíbí Benovi, a tak je najednou horda nahnilých příšer venku téměř jen abstraktní hrozbou, protože veškeré napětí vychází z konfliktu uvnitř skupiny. Jde však jen o nedlouhou vsuvku, jelikož tato abstraktní hrozba dostane zase velmi rychle konkrétní kontury. První zombie se dostalo dovnitř…

Ihned po uvedení bylo o Noci oživlých mrtvol napsáno mnohé (kvůli jednomu afroamerickému herci byl film dokonce vnímán jako jakési rasové podobenství), ale ať už snímek budete vnímat jako nějaký alegorický obraz Ameriky šedesátých let, nebo jen coby čistý horor, jisté je, že si jej vychutnáte. I přes některé drobné nedostatky se jedná o skvělou žánrovku, bez níž bychom dnes asi nemohli sledovat seriálové zombie apokalypsy.

Zajímavost

I když je ve filmu velmi realistická scéna, v níž zombie s chutí okusují lidské kosti a pojídají vnitřnosti, snímek byl v USA přístupný dětským divákům. V roce 1969 se běžně promítal v rámci rodinných odpoledních programů.

Noc oživlých mrtvol

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus

Režie George A. Romero

Scénář George A. Romero, John A. Russo

Obsazení Duane Jones, Judith O'Dea, Russell Streiner, Karl Hardman, Keith Wayne, Judith Ridley, Marilyn Eastman

Délka 96 min.

Rok 1968

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC