Film / seriál

Na temném břehu

Seriál Provokatér o poněkud nekonformním psychologovi
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Lidská psychika je často nevyzpytatelná a není radno si s ní zahrávat. A co teprve, když jste seriálový psycholog se značně neortodoxními metodami.

Na pomezí nebezpečné hry a léčby se pohybuje psycholog Artem, do jehož rukou se svěřují lidé s nejrůznějšími druhy problémů. Artem se ke všem chová stejně – je přímočarý, upřímný a také docela drsný. Používá naprosto netradiční metody, kdy své klienty vystavuje jejich největším strachům a obavám. Nutí je okamžitě jednat ve vyhrocených situacích, což jim většinou není nijak příjemné.

Místo skupinových sezení nebo poklidného polehávání a svěřování se trpělivému lékaři se ocitají v poměrně šílených situacích, kdy jsou nuceni jednat sami za sebe. Artemova metoda se mnohým z počátku nelíbí, ale výsledky jsou nakonec dobré, a tak není divu, že se mezi jeho klientelu nakonec dostane i ruská smetánka včetně kriminálníků. Seriál se proto dost výstižně jmenuje Provokatér.

Velmi dobře zpracovaný krimi seriál, který z psychologů konečně nedělá jen „gaučové polštářky“, ale naopak něco jako akční hrdiny

Problém nastává, když jeden z jeho klientů spáchá sebevraždu, k níž ho údajně měl dohnat Artem. Luxus končí, Artem je odsouzen, zbaven lékařské licence i společenské prestiže. Po odpykání trestu se vrací do života se dvěma cíli – získat zpět svou praxi a dokázat, že na údajné sebevraždě nenese žádnou vinu.

Ruská ruleta

Seriál Provokatér z ruské produkce nabízí zajímavý vhled do ruské televizní tvorby. Můžete se těšit na neokoukané tváře (východní kinematografie u nás přeci jen dostává jen minimum prostoru), poměrně dost akčních scén a Artemovy šílené klienty. I když to občas může vypadat absolutně neuvěřitelně, tvůrci seriálu se inspirovali reálnými případy. Vše konzultovali s odborníky z praxe, takže pokud máte pocit, že vás něco trápí, buďte klidní, Artemovi klienti vám dokážou, že jste naprosto normální.

Přitom postava Artema ani v nejmenším nepřipomíná klasického psychologa nebo terapeuta. I vzhledem k jeho způsobu života a problémům, do nichž se zaplete, jde spíš o takového Jamese Bonda psychologie. Svou drsnou upřímností bude divákům zase připomínat doktora House a brilantní inteligencí Sherlocka Holmese. Jen se vše odehrává v Rusku, což znamená, že se můžete těšit na nefalšovaně drsnou mafii i okázalý luxus. Nic není takové, jak se na první pohled zdá, pořád jste napjatí, co přijde dál.

Herec Maxim Matvejev o své postavě říká: „Mám rád nejednoznačné postavy. Artem nejednoznačný je a při čtení scénáře jsem často vykřikoval: Vážně? Cože? To není možné! Je to pro mě mimořádná zkušenost.“

Při sledování tohoto seriálu budete mít občas velmi podobné pocity. Spousta věcí se vám bude zdát takzvaně „přes čáru“, ale s napětím budete sledovat, co se bude dít dál. Možná je škoda, že podobných seriálů z východu k nám zatím nedorazilo víc.

Maxim Matvejev

Ruský herec Maxim Matvejev patří doma mezi vycházející herecké hvězdy. Začínal však jako divadelní herec, nutno dodat, že velmi dobrý a oceňovaný. Původně chtěl studovat medicínu, během školy si však změnil obor na právo, aby nakonec zakotvil u herectví. K jeho zatím asi nejznámějším filmům patří Šviháci (2008), ale nebojí se ani ruské klasiky. Ve snímku Anna Kareninová. Příběh Vronského (2017) si zahrál ikonickou roli hraběte.

Zajímavost

Slovo „trigger“, což je originální název seriálu, by se kromě „provokatéra“ dalo přeložit i jako „spouštěč“. A to je psychologický termín, který označuje techniky motivující klienty k okamžité akci.

Koukněte i na

Black Mirror

Příběhy tohoto unikátního seriálu se odehrávají v blízké budoucnosti, dnes už možná i současnosti. A i když žánrově přímo do ranku psychologie nespadají, hlavní hrdinové by si aspoň terapeuta zasloužili. Černohumorný obraz nás samých je někdy hodně děsivý.

Wilfred

V bláznivém seriálu si hlavní roli depresivního právníka zahrál Elijah Wood, kterému se totálně změní život, když mu sousedka dá na hlídání svého psa. Wilfred totiž není obyčejný pes. Kouří, pije, cpe se nezdravým jídlem a docela dost kecá Ryanovi do života. 

Provokatér

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Dmitrij Ťjurin

Scénář Andrej Zolotarev

Obsazení Maxim Matvejev, Iris Lebedeva, Ekaterina Sokolova-Zhuber, Maria Akhmetzyanova, Svetlana Ivanova, Igor Kostolevskij, Viktoria Maslova

Délka 16 × 52 min.

Rok 2018

AXN úterý 4. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC