Film / seriál

Moje chata – můj hrad

Osada – český komediální seriál
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

S trochou nadsázky se dá říct, že kdo nechataří, není Čech, jak alespoň dokazuje zbrusu nový třináctidílný komediální seriál Osada natočený Českou televizí.

Scenárista Petr Kolečko, který má na svém kontě i tak úspěšné seriály jako Okresní přebor nebo kultovní Most!, se na televizní obrazovky vrací s novým projektem. Tentokrát se rozhodl prozkoumat jedinečný český fenomén – chataření. Za tímto účelem zabydlel mikrosvět jedné průměrné chatařské osady postavami, které by se v běžném životě potkaly jen stěží. A tak tu milionář, který se vydává za chudáka, sousedí s lehce ujetou spisovatelkou románů červené knihovny, důstojník v záloze pořádá grilovačky s amerikánským světákem, ortodoxní žid udílí rady ajťákovi, dámy se nestačí divit, co vyvádějí jejich dorůstající děti, a všichni dohromady se s notnou dávkou nadšení a nešikovnosti snaží udržet svá chátrající stavení pohromadě. Netřeba snad zdůrazňovat, že takové prostředí je dokonalým generátorem groteskních i dojemných situací, nedorozumění, ba i konfliktů. Přesto se nakonec všichni shodnou na jednom – ať jsme si, co jsme si, nejdůležitější je, aby to tu bylo fajn. Slovy tvůrců seriálu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda!

Rybákovy a Franěk

Lucie je úspěšnou spisovatelkou. Svět vidí optikou svých nenáročných milostných příběhů. Její dcera Jana se proto občas nezdrží peprných komentářů. Po vykradení chat v osadě u sebe ubytují svérázného policistu Michala Fraňka. Na to, že by dopadl pachatele loupeží, by si v osadě nevsadil nikdo, na to, že se přes léto krásně opálí, každý. 

Srovnalovi

Nepraktický ajťák a slovní pedant David Srovnal se v osadě ocitl tak trochu z vůle své ženy Pavly. Ke svému překvapení je záhy zvolen náčelníkem osady, ačkoliv bez návodu z internetu nedokáže ani nasekat dříví. Netrvá dlouho a chataření zcela propadne. Až moc.

Južanovi 

Južanovi se z obav, aby se na ně sousedé nedívali skrz prsty, snaží utajit, že jsou miliardáři. Raději předstírají chudobu. Petr Južan se navíc pere s vysokým tlakem. Nesmí se rozčilovat, což přes veškerou péči oddané manželky Radky nezvládá. Na vině není jen jeho cholerická letora, ale také syn Hynek, který odmítá převzít po otci jeho sýrařské impérium.

Stýblovi

Stýblovi jsou čiperní důchodci, kteří neváhají pravidelně šlapat 10kilometrovou trasu od nádraží do osady s patnáctikilovými batohy na zádech. Nedůvěřují modernímu světu, sifonová láhev je poslední z vynálezů 20. století, který směl přestoupit práh jejich chaty. Přes svou laskavost je k smrti vytáčí lenivý zeť, zchudlý šlechtic s rozpadajícím se zámkem, dluhy a vytříbeným jazykem pro dobré víno a jídlo.

Rubalovi

Helena a Milan Rubalovi vnášejí do osady zemitější tóny. Pocházejí z Jihlavy. Milan je praktický muž, důstojník v záloze, toho času kadeřník v salónu své ženy. Jeho životním snem je stát se náčelníkem osady a velet jejím obyvatelům. Svérázné názory, které spolu se svou ženou bezelstně šíří při každé příležitosti, dokážou okořenit i nejběžnější situace.

Keyhoss

Tony Keyhoss žil dlouho v Americe. Tu stále miluje. Americký životní styl se rozhodl přenést i do osady. Statečně se pere s češtinou, přesto se Tomáš Hanák „moudli, aby mu divak bude rozumět i besty… i bez tý… no, bez titulky.“

Krausovi

Šimon Kraus, předlistopadový komunista, se našel v ortodoxní podobě judaismu. Ctí důsledně šábes, dodržuje půst, nutí hrát rodinu monopoly s chlebovými figurkami vyrobenými v koncentráku, a hlavně nehne na chatě prstem. Jeho žena Dagmar i dcera Arnoštka se navenek podvolují, obě si však žijí po svém. Dagmar miluje víc než Boha víno, Arnoštka Južanovic Hynka.

Osada

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto ČT1

Režie Radek Bajgar, Jan Bártek

Scénář Petr Kolečko

Obsazení Martin Myšička, Pavla Beretová, Radek Holub, Petra Nesvačilová, Igor Bareš, Eva Leinweberová, Filip František Červenka

Délka 13 × 56 min.

Rok 2021

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC