Film / seriál

Když udeří staré hříchy

Dívka a noc – mysteriózní kriminální seriál
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Zločin můžete pohřbít jakkoliv dokonale, je jen otázka času, kdy vás vaše hříchy doženou. Alespoň tak se to jeví tvůrcům mysteriózního seriálu Dívka a noc.

Předlohou pro šestidílný seriál Dívka a noc se stal stejnojmenný bestseller v současnosti nejčtenějšího francouzského spisovatele Guillauma Mussa. Tento román dobře znají nejen čeští čtenáři. Díla fenomenálního spisovatele, jež vycházejí v milionových nákladech, se setkávají s vřelým přijetím po celém světě. Není divu, strhující příběhy tohoto píšícího profesora ekonomie nepostrádají notnou dávku tajemství, chytrou zápletku, napínavou atmosféru, to vše ve čtivém podání. Nejinak je tomu v případě románu Dívka a noc, který vypráví příběh tří studentů, jež na věky spojilo hrůzné tajemství dokonané vraždy a zmizení jejich spolužačky.

Atmosféra téměř gotická

Vlastní příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. Současnost zastupuje rok 2017, kdy se na třídním srazu sejdou po pětadvaceti letech absolventi prestižní univerzity. Tři z nich – Thomase, Maxima a Fanny – poutá tíživé tajemství. V roce 1992 došlo v univerzitním campusu ke dvěma tragickým událostem. Tou první byl útěk jejich spolužačky Vincy Rockwellové s jedním z profesorů, s nímž udržovala tajný poměr. Nikdo ji už nikdy neviděl. Druhou událostí byla vražda učitele filozofie, kterou spáchali Maxim a Thomas. Nebyli nikdy odhaleni, protože Maximův otec spolu se svým přítelem Ahmedem zazdili mrtvé tělo v tělocvičně střední školy. Od té doby spolu Thomas s Maximem nepromluvili.

Staré hříchy se probouzejí

Ani čtvrt století od hrůzného činu nedokáže Thomas na osudnou noc zapomenout a na třídní sraz přijíždí s odhodláním prolomit tíživé mlčení. Situaci navíc komplikuje nová okolnost, když se naše trojice dozví, že budova, v níž spočinulo tělo filozofa, je určena k brzké demolici. Thomas navíc ve svém autě objeví obálku s pětadvacet let starými fotografiemi, které odhalují vztah jeho otce s kamarádkou Vincou. Zdá se, že dávno pohřbené hříchy povstaly s nečekanou silou a hrozí zničit životy naší trojice přátel.

Co na to režisér a autor předlohy?

Když režisér Bill Eagles loni představoval seriál na televizním festivalu v Monte Carlu, netajil se uznáním k autorovi předlohy. „Ano, mít v seriálu stejné postavy ve dvou časových rovinách, je problém. Ale klíč k řešení problému ležel přímo v románu. Guillaume Musso vykreslil osmnáctileté mladíky stejně dobře, jako jejich vývoj během následujících pětadvaceti let tak, že do sebe jednotlivé linie příběhů bezbolestně zapadly,“ prohlásil Eagles pro filmový časopis Variety.
Na spisovatele Mussa zase zapůsobil producent filmu Sydney Gallonde, neboť byl první, komu byl ochoten poskytnout svůj román k filmovému zpracování. „Měl jsem řadu nabídek, ale cítil jsem, že jsou vyvolané komerčním úspěchem mých knih, nikoliv uměleckou potřebou. U Gallonda, s nímž se znám deset let, to bylo jiné,“ nechal se slyšet autor.

Světová sestava

V hlavních rolích šestidílné série se setkáme s řadou hereckých hvězd. Tou nejznámější je Velšan Ioan Gruffudd (Thomas), který již pár let účinkuje v populárním seriálu Harrow, nezapomenutelný výkon podal také jako „zloun“ v katastrofickém snímku San Andreas. Další populární tváří je bezpochyby Ivanna Sachno (Vinca), která si zahrála třeba v akční komedii Špión, který mi dal kopačky. V hlavních rolích tuto dvojici doplňují Vahina Giocante (Fanny) a Grégory Fitoussi (Maxime). Zdá se, že je zaděláno na seriálový hit.

Dívka a noc

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie Bill Eagles

Obsazení  Ioan Gruffudd, Ivanna Sachno, Grégory Fitoussi, Dervla Kirwan, Vahina Giocante, Shemss Audat, Salóme Gunnarsdóttir, Cosimo Fusco ...

Délka 6 x 52 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC