Film / seriál

Když rozhodují vteřiny

Když rozhodují vteřiny
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Kina i televize jsou plné filmů o superhrdinech, kteří zachraňují svět. Nový seriál Linka vám představí superhrdiny, s nimiž se můžete setkat i vy.

A nebudou to žádní svalovci navlečení v kombinézách a vlající pláštěnce, ani dámy s vizáží supermodelek rozdávající tvrdé rány na proklatě vysokých podpatcích. Naopak, seznámíte se s úplně obyčejnými lidmi, kteří mají své rodiny, dobré i špatné vlastnosti a často řeší úplně obyčejné problémy jako my všichni ostatní. To, co z nich dělá superhrdiny, je jejich povolání. Pracují totiž na centrále tísňové linky.

Nástupce Modrého kódu?

Když se dostaneme do úzkých a potřebujeme pomoci my sami nebo někdo blízký, bez nejmenšího přemýšlení voláme na tísňovou linku. Věříme, že nás vysekají (bohužel někdy doslova) ze všech problémů a zachrání nám život. Takové povolání však nemůže dělat každý. Musíte mít nervy z ocele, zvládat stres a počítat s nevyzpytatelnou pracovní dobou. To vše si na záchranářích vybírá svou daň. Jak tedy tito „obyčejní“ superhrdinové žijí? Co jejich rodiny, zvládají jejich náročnou práci? Nepotřebují pomocnou ruku také někdy sami?

Pohled pod pokličku veškerého dění vám seriál nabízí samozřejmě v maličko přetavené verzi. Jak říká ředitelka výroby TV Prima Lucia Kršáková: „Věříme, že seriál Linka se stane u diváků stejně oblíbeným, jako seriál Modrý kód. Jsme rádi za plné nasazení všech, kdo se na přípravě seriálu podílejí. S ohledem na dramatizaci jednotlivých případů je jasné, že se realita na dispečinku jakékoliv tísňové linky od fikce, kterou v rámci seriálu nabízíme, liší. To ovšem neznamená, že by v seriálu byla nouze o vtipné situace a dialogy. Naopak, jsem zastáncem názoru, že ve vypjatých situacích je právě humoru a nadhledu zapotřebí dvojnásob.“

Hvězdy v hlavních rolích

Jednu ze stěžejních postav hraje Ivana Chýlková, která si svou postavu docela oblíbila. „Ztvárňuji nejen roli policistky pracující na dispečinku tísňové linky, ale také manželku a matku. Moje role je de facto psaná životem. Není to hlavní úloha, ale je podstatná pro fungování všeho. Linky i rodiny. Takové role se hrají velmi krásně, a i když jsou na první pohled nedůležité, jsou v životě stěžejní.“ 

Roli v seriálu přijal také další oblíbený herec, Ondřej Brzobohatý. „Je tu co hrát, a proto jsem nabídku na natáčení Linky přijal. Filip Mrkvička, tedy moje postava, je frustrovaný policista, který jako vyjednavač a krizový intervent nezvládl v minulosti policejní akci a použil násilí v situaci, kdy neměl. Je za to vyšetřován a podle interních pravidel postaven mimo službu a převelen na tísňovou linku. Nedá mu to a často, i přes zákaz své nadřízené, odbíhá do akce. Nejde o žádného jednobarevného Mirka Dušína. Filip je docela komplikovaný sebestředný paličák se smyslem pro spravedlnost. To se hraje hezky a baví mě to. Snad bude i diváky.“ O dramatické situace a silné příběhy nebude očividně nouze. V prozatím čtyřdílné minisérii se tedy máme na co těšit.

Ondřej Gregor Brzobohatý

Pochází z herecké rodiny, jeho otcem byl Radoslav Brzobohatý a matkou je Hana Gregorová. Zahrál si třeba v úspěšném seriálu Gympl s (r)učením omezeným, filmech Dívka za zrcadlem nebo Krycí jméno Holec, a ani divadelní prkna mu nejsou cizí. Dnes se spíše než herectví věnuje hudbě. Jeho skladatelská filmografie je bohatší než ta filmová, kromě již zmíněných děl napsal hudbu třeba k filmu Anděl Páně 2 (2016).

Linka

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Prima, Profimedia.cz

Režie Jiří Chlumský, Martin Kopp

Scénář Lenka Hornová

Obsazení Ivana Chýlková, Ondřej Brzobohatý, Martin Hoffmann, Martin Finger, Vladimír Kratina…

Délka 4 × 52–56 min.

Prima HD pondělí 17. 6. Můj TV program Satelitní televize: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC