Film / seriál

Kdo chce zabít Jessii?

Kdo chce zabít Jessii?
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Kdo by si nepamatoval nesmrtelnou šedesátkovou klasiku, která do českého filmu vnesla kouzlo komiksu...

Hlavní otázkou však zůstává: Kdo chce zabít Jessii? Přijít na odpověď nebude nic jednoduchého. Ve spletité komedii je vrahounů hned několik a rozhodně se s ničím nepářou. Kde se tito drsoni v poklidné domácnosti trochu nudných manželů vzali? A kdo je vůbec Jessie? Všichni prostě vyskočili ze stránek komiksu. Připadá vám to šílené? Je to šílené, ale také šíleně zábavné. V komedii Václava Vorlíčka excelují herecká esa jako Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová či Karel Effa.

Komediální evergreen

Příběh sám o sobě není až tak složitý, jak se může na první pohled zdát. Jde prostě o jednu z dalších komedií, spadajících do ranku všech těch Drahoušků, Špenátů, Doktorů Mráčků... Obyčejný muž sní o krásné ženě a ta se mu zničehonic zhmotní. Má to jen jeden háček, s fešandou se odkudsi zjeví také dva týpci, kterým nechybí sebevědomí a svaly, ale občas postrádají rozum. A co se musí stát? Ona žena se zamiluje do postaršího docenta, jemuž se daří ji ochraňovat spíše dílem náhody než vlastním přičiněním, a to její „animovaný“ doprovod pěkně štve. Občas jim do toho vpadne nerudná paní doktorka, ale co ta asi tak nadělá se zářnou krasavicí bujných vnad? Vůbec nic.

Normalizátoři ne/reality

Bláznivá komedie Kdo chce zabít Jessii? je skvostem nejen filmovým, ale také komiksovým. Šedesátá léta minulého století přinesla vytoužené uvolnění, politické otěže trochu povolily, a tak se do filmu dostalo i ono pokleslé kapitalistické umění. Ve filmu dostal tím pádem možnost se vyřádit rovněž Kája Saudek, dnes výtvarná legenda, dříve zapovězený „kazisvět“.

Jenže kromě hojné situační i vizuální zábavy a soubojů o krásnou ženu, se zde odehrává ještě další souboj – proti sobě stojí západní svět v rouše amerických svalnatých hrdinů a lepých žen, kteří nevynikají vybraným chováním, a tehdejší československá šedivá ne/realita. Není tedy divu, že tento film putoval velmi brzy do trezoru a herci i tvůrci měli co vysvětlovat na vyšších místech. Ale ať si o politice myslíme své, nebo se na film Kdo chce zabít Jessii? díváme prostě jen jako na zábavu a vychutnáváme si Saudkovy animace, musíme uznat, že snový, nereálný svět se s tím reálným propojuje těžko. A to je na tom to nejvtipnější.

Vidět na bublinu

Vezměte si třeba typické komiksové bubliny. Jsou situace, kdy si přejete, aby vám z úst nevyklouzla ani hláska, protože kam pak s takovou bublinou? Můžete si dovolit odtrhnout někomu slova přímo od úst a nevybíravě je odhodit? Jak můžete vědět, co ten druhý říká, když na bublinu prostě nevidíte? A kolik slov nebo vět se do bubliny vejde? Nejsou „bublináři“ skoupí na slovo? Trochu si teď ze všeho utahujeme, ale pokud tuto komedii znáte, víte, o čem je řeč. Pokud ji neznáte, určitě se s ní seznamte. Věty jako: „Jste úžasný silák, pane docente!“ si určitě zapamatujete. Stejně jako ostře řezané rysy československého supermana Juraje Višného.

Možná by nebylo od věci, kdyby se dnes film jmenoval: Kdo všechno by chtěl Jessii? Po zhlédnutí by ji totiž jistě chtěli všichni!

Zajímavost

Američané odkoupili práva na film a chtěli natočit jeho remake. Po roce 1968 však veškerá spolupráce utichla.

Kdo chce zabít Jessii?

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,4 % Hodnocení redakce
Foto CS film

Režie Václav Vorlíček

Scénář Miloš Macourek, Václav Vorlíček

Obsazení Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska

Délka 79 min.

Rok 1966

CS Film neděle 3. 3. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC