Film / seriál

Gangy z Birminghamu

Peaky Blinders
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Pokračování dobového gangsterského seriálu Peaky Blinders dokazuje, že Británie má pádnou odpověď na úspěch Scorseseho podívané Impérium – Mafie v Atlantic City.

Představte si hit Impérium – Mafie v Atlantic City přestěhovaný do Anglie a místo prestižního televizního dramatu změněný do podoby nefalšovaných pulpových historek z podsvětí. Vyjde vám něco jako seriál Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu. Odehrává se po první světové válce a popisuje „fungování“ nechvalně proslulého zločineckého rodinného „podniku“ z oblasti West Midlands. Cillian Murphy hraje bosse Tomma Shelbyho, který se během 20. let 20. století snaží upevnit svůj vliv v kriminálním podsvětí Birminghamu. Druhá série má ještě jedno eso v rukávu. Fousatého Toma Hardyho (Šílený Max: Zběsilá cesta), který vypráví, jak člověku zatloukl hřeb do nosu. 

Pod kontrolou a pod pokličkou

Od událostí v první řadě uběhly dva roky. Země hladoví, ale Tommy Shelby má k dispozici čtyři auta. Peaky Blinders jsou na vzestupu a plánují nebezpečné rozšíření do dosud zapovězeného Londýna. Strategie bratrů Shelbyových je typicky drzá, troufalá a násilná. Jenže naráží na tvrdý odpor. Do záležitostí gangu se navíc pletou povstalci z Irské republikánské armády a vychází najevo, že ani inspektor Campbell s Tommym ještě neskončil. Váleční veteráni z gangu z Birminghamu musí bojovat na více frontách.

Násilný, nepředvídatelný, ale inteligentní

Herci Murphy a Hardy se znají z natáčení sci-fi thrilleru Počátek. Režisér Christopher Nolan je tehdy obsadil díky dobrým zkušenostem s oběma z předchozích filmů. Murphy i Hardy se totiž postavili samotnému Batmanovi. Murphy si zahrál strašidelného záporáka Scarecrowa (Batman začíná) a Hardy takřka neporazitelného siláka Bana (Temný rytíř povstal). V pokračování seriálu Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu dostali příležitost spojit síly proti společnému nepříteli. Hardy se dokonale převtělil do vůdce židovského gangu Alfieho Simmonse, který je násilný, nepředvídatelný, ale inteligentní a vypočítavý. Šéfuje pekařství, což je ve skutečnosti zástěrka pro palírnu alkoholu.

Nic jako Panství Downton

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu sice vznikly v produkci slavné televize BBC a odehrávají se ve zhruba stejné éře, ale nic jako Panství Downton nečekejte. Navzdory krvavému pulpovému založení se však seriál nevyhýbá vážným tématům. Především jde o posttraumatickou stresovou poruchu, kterou trpí váleční veteráni. V Anglii 20. let je to tedy každý druhý muž a v případě Tommyho a jeho bratrů úplně všichni. „Násilí je pro ně jako reflex. Tommy se v minulé sérii léčil opiem nebo chlastem a jeho brácha Arthur to řešil rvačkami,“ poznamenává Murphy.

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,5 %
Foto FilmBox

Režie Otto Bathurst, Tom Harper, Colm McCarthy

Obsazení Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien, Benjamin Zephaniah, Tom Hardy, Tommy Flanagan, Charlotte

Délka 60 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC