Film / seriál

Lekce statečnosti

Atentát – československý válečný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Dramatická rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skupinou českých parašutistů v roce 1942.

Dnes už ikonický snímek zachycující jeden z nejdůležitějších činů českého odboje během druhé světové války. Operace nesoucí název Anthropoid byla nesmírně riskantní a její tragické důsledky si dodnes každoročně připomínáme. Stejně jako několik vojáků, kteří se zapsali nejen do našich dějin. 

Celá operace je poměrně známá. Zahraniční i domácí odbojáři připravili plán na atentát, který měl okupované Čechy a Moravu zbavit významného nacistického pohlaváře Reinharda Heydricha. „Odstranění“ brutálního zastupujícího říšského protektora se povedlo v Holešovicích, kde ho při jízdě autem zasáhla střepina a na následky zranění zemřel. Nacistická odveta byla krutá. Zatýkalo se, popravovalo a nakonec byly doslova srovnány se zemí i dvě obce. O život přišli i hlavní aktéři atentátu v čele s Gabčíkem a Kubišem.

Napínavá rekonstrukce

Režisér Jiří Sequens st. se soustředí na několik zlomových okamžiků – samotné parašutisty a jejich výsadek v Čechách, atentát a události, kdy byli atentátníci již odhaleni a zabarikádovali se v pražském kostele v Resslově ulici. Ve filmu nejde tak ani o to, aby vše bylo zcela a do puntíku přesně zaznamenáno podle pravdy, ale aby diváci měli možnost vše pochopit, a hlavně trochu blíže i poznat hlavní protagonisty. Díky tomu má film skvělou atmosféru a je vážně napínavý.

Vůbec nevadí, že hlavní postavy nesou fiktivní jména. Je zcela jasné, kdo jsou hrdinové a kdo je zrádce Čurda. Ačkoliv byl snímek natočený v šedesátých letech minulého století (i když možná právě proto, v té době československá kinematografie udávala v Evropě krok), svou akčností, zacílením na hlavní hrdiny a napínavou atmosférou se mu často nevyrovnají ani současné thrillery mající úplně jiné rozpočty a technické možnosti. 

Částečně za to určitě může výborné obsazení – Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvička, Luděk Munzar, Josef Vinklář a další. Částečně pak závěrečná část věnovaná boji v kostele. Události jednoduše postupně gradují tak, že i když víte, jak vše probíhalo i dopadlo, stejně jako uhranutí vše sledujete a mráz vám běhá po zádech. Tato filmařsky výborná rekonstrukce odvahy a hrdinskosti hrstky proti obrovské přesile zkrátka neztrácí nic ze své působivosti ani po letech. 

Zajímavost

Scény z vojenského výcviku v Anglii se natáčely na zámku Hrádek u Nechanic. Exteriéry zámku si vybral pro natáčení výcviku pilotů v Anglii rovněž Jan Svěrák ve filmu Tmavomodrý svět (2001).

Atentát

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,4 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Jiří Sequens

Scénář Jiří Sequens st., Miloslav Fábera, Kamil Pixa

Obsazení Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Jiří Kodet, Josef Vinklář, Vladimír Hlavatý

Délka 104 min.

Rok 1964

CS Film sobota 26. 3. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC