Dokument

Zdeňkova akademie

Zdeňkova akademie
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Zdeněk Pohlreich je bezpochyby jedním z nejznámějších českých šéfkuchařů. Vaření totiž často spojuje s moderováním a objevil se už v řadě televizních pořadů. Nyní přichází s novým projektem kulinární akademie, v níž diváky zasvětí do tajemství kuchařských technik.

Nejnovější pořad Zdeňka Pohlreicha se jmenuje příznačně – Zdeňkova akademie. Nekompromisní kritik se v něm promění v trpělivého učitele, který detailně popíše a vysvětlí základní kuchařské techniky. V každém dílu se bude věnovat pouze jedné technice, během dvanácti dílů jich tak představí dvanáct, přičemž půjde jak o ty relativně jednoduché, tak o takové, jež pro ty, kteří se v kuchyni zatím necítí jako ryby ve vodě, mohou představovat velmi tvrdý oříšek.

Diváci se mohou pod Pohlreichovým vedením zdokonalit například ve vaření v páře či pozvolném vaření. Zjistí, co to znamená pošírování a že je možné ho provádět nejen ve vodě, ale také v oleji či v tucích obecně. Zdeněk Pohlreich objasní pojmy jako sous vide či blanšírování a podělí se o svoje zkušenosti s technikou stir fry, nejčastěji využívanou při přípravě asijských jídel v pánvi wok.

Češi milují maso – ať už jde o kachnu, nebo zvěřinu, a tak určitě ocení tipy na pečení neboli roasting, zapékání (gratinování) i klasické dušení. Také ryby se v naší kuchyni hojně vyskytují, proto se budou hodit triky na smažení a fritování. No a milovníci barbecue zase ocení návod na správné grilování, uzení či marinování.

V každé epizodě se Zdeněk Pohlreich vydá do vybrané restaurace, která se danou technikou zabývá, nakoukne pod pokličku šéfkuchaři či majiteli podniku a zkusí z nich „vytáhnout“ nějaké triky a tajné postupy. Jednou z restaurací, kam zavítal, je například japonská Yamato, kde v kuchyni vládne Zdeňkův bývalý kolega a kamarád Marek Hora, který získal praxi přímo v Japonsku a je jedním z nejlepších sushi masterů u nás. Ve svém podniku však nepřipravuje pouze sushi, ale také třeba maso přeštických prasátek nebo pečenou kachnu na pomerančích. A právě Marek Hora divákům prozradil, jak vařit v páře, ve své restauraci pomocí této techniky připravuje japonský puding nebo ryby – číslem jedna je prý mořský vlk.

Součástí pořadu jsou nejen návštěvy restaurací, v jednotlivých dílech vždy dojde i na dva kuchařské laiky z řad diváků, kteří měli možnost se do pořadu přihlásit, a to prostřednictvím konkurzu. Tito „studenti“, které si vybral sám Pohlreich, se stanou hosty na ranči u Zdeničky, kde si v jeho kuchyni, kterou diváci znají z pořadu Teď vaří šéf, pod profesionálním vedením vyzkouší techniku z daného dílu. Kuchyň je plně vybavena, a hosté tak budou mít k dispozici veškeré pomůcky i suroviny, aby si mohli vybraný pokrm připravit. Každý vaří sám za sebe a na konci každého dílu finální práci svých žáků Zdeněk Pohlreich pečlivě ohodnotí.


Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich se vyučil kuchařem, i když ho prý vaření nejdřív moc nebavilo. Po škole nastoupil do pražského hotelu Stop, v roce 1989 pak emigroval a nějaký čas strávil v Nizozemsku a Rakousku, kde pracoval jako sous chef v restauraci La Guillotine. Později se stal šéfkuchařem a stejnou pozici pak zastával i po návratu do Prahy, a to v hotelech Renaissance, Villa Voyta či Radisson SAS Alcron. V Praze provozuje Café Imperial v prvorepublikovém stylu, italský podnik Divinis a bistro Next Door. Vyučuje na Střední škole gastronomické a hotelové a vydal několik úspěšných kuchařek. Je podruhé ženatý a má jednoho syna.

Zdeňkova akademie

Dokument
Foto Prima

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC