Film / seriál

Jízda plná krve, potu, slz a touhy po pomstě

Hanebný pancharti – válečné drama
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Dlouho broušený Tarantinův drahokam si dodnes uchovává punc kultovního kasaštyku, který musí vidět každý, kdo má aspoň trochu rád stříbrné plátno.

Premiéry Tarantinových filmů provází obrovská očekávání, která bývají zpravidla vrchovatě uspokojena. Tarantino zkrátka nemíří vedle. Snad jen v případě thrilleru Auto zabiják byla prvotní reakce publika vlažnější, i tak má ale tento snímek miliony příznivců. Ostatní režisérovy opusy záhy po uvedení získaly status kultovních snímků, takových, kterým neškodí zub času a diváci se k nim rádi vrací. Dnes šedesátiletý Quentin Tarantino je totiž filmový mág, který si umí vyhrát nejen se scénářem, ale dokáže ho přenést na plátno s magickou lehkostí. Už jeho krimithriller Gauneři vzbudil na začátku devadesátých let nemalou pozornost, ovšem s následujícím Pulp Fiction: Historky z podsvětí se strhla doslova tarantinománie. Své pověsti geniálního filmaře nezůstal rodák z amerického Knoxville nic dlužen ani v případě následujících snímků Kill Bill nebo právě Hanebných panchartů.

Smrt náckům!

Když jde o příběh, neváhá Tarantino přepsat i historická fakta. Tak tomu je i v případě Hanebných panchartů, v kterých se režisér rozhodl vypořádat s nácky jednou provždy. A nejen s nějakými řadovými vojíny Wehrmachtu, ale rovnou s Vůdcem a celou jeho soldateskou, Goebbelsem počínaje a Göringem konče. Andělé pomsty, kteří mají svrhnout celou Třetí říši do pekla, jsou dva. Za prvé uprchlá židovská dívka Shosana, které esesmani před jejíma očima vyvraždili celou rodinu, za druhé diverzní židovské komando, které na území okupované Francie skalpuje a vraždí nacisty s krutostí zdivočelých řezníků. Mezi německými vojáky se šíří strach. Proto se Joseph Goebbels rozhodne povzbudit ochabující bojový duch okupačních jednotek premiérou válečného velkofilmu Pýcha národa přímo uprostřed dobyté Paříže. Majitelkou kina, v níž se má celá sláva odbýt, je ovšem po pomstě toužící Shosana. O akci se dozví také britská tajná služba, a tak jsou do Paříže povoláni i Hanebný pancharti. Proti nim stojí esesman Hans Landa, brilantní mozek a pověstný lovec Židů…

Ačkoliv si Tarantino, jak je jeho zvykem, neodpírá potěšení z akčních krvavých scén řádně prolitých litry krve, největší napětí vzniká paradoxně během dlouhých dialogů, jejichž středobodem je Hans Landa. Svým vytříbeným vystupováním, dvojsmysly a nevyzpytatelností, dokáže rozechvět nejen své oběti, ale doslova i vzduch v kinosále.

Film měl namále

Ačkoliv měl film premiéru na filmovém festivalu v Cannes v roce 2009, na scénáři začal režisér pracovat už v roce 1998. Jenže neodbytnost Umy Thurman, která po veleúspěšných Pulp Fiction prosila Tarantina o další filmový trhák, způsobila, že Hanebný pancharti skončili na dlouhou dobu u ledu a světlo světa místo toho spatřila dvoudílná řežba Kill Bill. K tématu se režisér vrátil až po několika letech a byly chvíle, kdy zvažoval celý projekt odpískat. „Ale pak jsem si uvědomil, jak moc energie jsem do tohohle filmu vložil. A i když bych ho býval nikdy nenatočil, řekl jsem si, že ho musím alespoň dopsat,“ vysvětloval v jednom z četných rozhovorů. Dokonce si pohrával s myšlenkou, že by – vzhledem ke košatosti děje – místo filmu natočil minisérii. Nakonec ale zvítězila klasická forma filmu s typickou tarantinovskou dvou a půl hodinovou stopáží. Do snímku obsadil řadu hereckých hvězd, vedle Brada Pitta (Aldo Raine) coby šéfa diverzní jednotky Hanebných panchartů ve filmu exceluje Christoph Waltz (Hans Landa). Jeho portrét cynického pronásledovatele Židů, který organizuje lidská jatka, a přitom si dává záležet na noblesním vystupování, byl po zásluze oceněn Oscarem a také britskou cenou BAFTA.

Hanebný pancharti

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,1 % Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie Quentin Tarantino

Obsazení Brad Pitt, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Daniel Brühl, Eli Roth, Samm Levine

Délka 148 min.

Rok 2009

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC