Film / seriál

Tarantinovi muži

Gangsterka Gauneři
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Nedobrovolná izolace, navíc s cizími lidmi, může být pořádné drama. A co teprve když jde o profesionální zločince.

Joe je stará mafiánská škola, a tak si najme partu gangsterů, aby vyloupili klenotnictví a obstarali mu tak hotovost. Pánové se znají jen pod přezdívkami a nevědí o sobě víc než to, co potřebují pro takovýto kšeft. Avšak jejich plány jim zmaří policie, a jim nezbude nic jiného než se ukrýt ve starém skladišti. A tady začíná pořádné drama s názvem Gauneři. Představte si partu zabijáků, kteří si začínají lézt na nervy a podezřívají z levárny jeden druhého. Tohle nemůže dopadnout dobře.

Osvědčená značka

Režisér Quentin Tarantino je dnes více než dobře zavedený filmař. Jeho filmy mají svou zvláštní a jedinečnou poetiku a zahrát si nějakého filozofujícího zabijáka je čest i pro ty největší hollywoodské hvězdy. Takže se mu pokaždé podaří dát dohromady skvěle obsazenou hereckou partičku. To se mu podařilo i v Gaunerech.  

Hej, přestaňte si hrát na tvrďáky. Někdo by tu mohl začít brečet

Všechno začíná tak, jak jsme u Tarantina zvyklí. Nejdříve se seznámíme s hlavními postavami. Tentokrát je režisér usadí do typického amerického bistra, kde si objednávky zapisuje servírka do bločku tužkou. Pánové vedou při kávě a nespočtu cigaret zásadní řeči o všem možném, ale přitom se jeden o druhém nedozví nic. Důvod je jednoduchý, hlavní padouch Joe (hraje ho tak trochu padouch i v reálném životě Lawrence Tierney) totiž ví, že když se zlí hoši nebudou znát, nebudou také mít co vykládat policii, kdyby došlo na nejhorší. Proto jim také vymyslí jednoduché přezdívky: pan Bílý, Oranžový, Blonďatý, Růžový atd. Poslední jmenovaný, Růžový, má se svou přezdívkou krapet problém, ale jeho námitky nejsou vyslyšeny: „Máš štěstí, že nejsi Žlutý!“ Pod duhovými jmény tak zazářili Michael Madsen, Tim Roth, Chris Penn, Lawrence Tierney či Harvey Keitel.

Ze začátku všechno vypadá na klasickou gangsterku o snaze uloupit diamant, ale je to Tarantino, takže se brzy vše zvrtne jiným směrem a o diamant vůbec nepůjde. Tarantino vlastně docela rád zavírá party chlapů do těsných místností, odkud není úniku (podobně třeba v Osmi hrozných). A najednou se ukazuje, co kdo umí nebo jak má kdo pevné nervy. A hlavně, jak je v takové společnosti nebezpečné prohlašovat, že je tu někdo na zabití... 

Jednu z rolí si samozřejmě připsal Tarantino také pro sebe. Hrát podivíny nebo šílence ho očividně baví. Gauneři jsou jeho třetím filmem v pořadí po režijní i scenáristické stránce a vlastně odstartovali jeho kariéru. Předurčili také, jak budou vypadat jeho další filmové pecky. 

Gauneři

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Quentin Tarantino

Scénář Quentin Tarantino

Obsazení Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi, Lawrence Tierney, Michael Madsen, Quentin Tarantino, Edward Bunker

Délka 105 min.

Rok 1991

AMC pondělí 4. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC