Film / seriál

Vraždím, vraždíš, vraždíme

Vraždím, vraždíš, vraždíme
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Kriminálky ovládají televizní obrazovky už řadu let. Není náhoda, že k dlouholetým stálicím patří také seriál Myšlenky zločince.

Když se v roce 2005 začala v televizi objevovat parta elitních agentů FBI, kteří šli po těch nejzrůdnějších zločincích, masových vrazích, málokdo asi očekával, že seriál bude mít více než deset řad. A světe div se, na české obrazovky vstupuje již řada třináctá a rozhodně není poslední.

Pokud vás fascinují krvavé krimi příběhy, kde se odebírají různé biologické a všemožné jiné vzorky, v laboratořích se to hemží detektivy a pološílenými vědci a k tomu všemu občas zpoza počítače vykoukne nějaký ten geniální IT nerd, pak vás musíme zklamat. Myšlenky zločince mají totiž mnohem blíž ke klasickým detektivkám, kde si celý tým musí pořádně lámat hlavu, zapojit pověstné poirotovské šedé buňky a teprve potom si brát na pomoc moderní technologie. Tento způsob vyprávění podmiňuje snaha tvůrců nezaměřovat se tolik na konkrétní zločiny a jejich provedení, ale spíše na psychologický rozměr vyšetřování. Seriál totiž stojí celé roky na jednoduché zápletce – vytvořit profil vraha, na tomto základě jej dopadnout a zabránit dalším děsivým vraždám.

Vím přesně, jak dostat to, co chci…

Jako snad u všech „profesních seriálů“ i zde má štáb k dispozici odborné konzultanty, kteří dohlíží na to, aby se scenáristé příliš nerozjeli a nevytvořili jakousi sci-fi kriminálku. Samozřejmě, že běžná praxe je vždy trochu odlišná, ale i tak jsou Myšlenky zločince uvěřitelnou sondou do práce kriminalistů, kteří se v podstatě na chvíli musí stát zločincem. Musí pochopit jeho myšlení, musí mu rozumět, detailně ho poznat. Jen tak pak mohou odhalit vzorec, podle kterého zabíjí, a proč.

Další drobnou odlišností od běžných seriálů je i to, že celý tým po všechny série (bez ohledu na to, jak se někteří hlavní protagonisté obměňují) připomíná spíš jednu velkou rodinu než otrlé agenty spolupracující na případech. Vzniká tak zvláštní atmosféra pohodového zázemí, která kontrastuje s hrůzami zločinů a brutalitou vyšinutých zločinců. A diváci, kteří jsou udržováni v neustálém napětí, se místy o některé agenty opravdu bojí. Zní to jako klišé, ale tento seriál opravdu „funguje“. Je v něm vše, co by v napínavé kriminálce být mělo – děsivé případy, napětí, trocha humoru, náhled do osobních životů agentů (i oni jsou lidé a ne jen roboti zalezlí v kanceláři či zamračeně obcházející oběť v gumových rukavičkách) a samozřejmě také nečekané zvraty.

Jeden takový nečekaný zvrat na vás čeká právě ve třinácté řadě, ale nebudeme vám kazit zážitek a prozrazovat víc, než je nutné. Každá dobrá kriminálka přece musí mít své tajemství a scenáristé Myšlenek zločince to velmi dobře vědí. Těšit se můžete na staré známé členy týmu z dvanácté řady. I když je třeba připomenout, že pokud si vybavujete dramatický konec předchozí řady, už tušíte, že se všemi se nejspíš neshledáte. I když, kdo ví… Kromě gradujícího děje se žádných revolučních změn nedočkáte. Zločinci dál vraždí a agenti se je i nadále snaží dopadnout a o tom dobrá kriminálka má přeci být.

Myšlenky zločince patří k inteligentním kriminálkám, které se nevyhýbají akčním scénám ani moderním technologiím, jen zde není samotný efekt tak důležitý jako děj. A to řadí tento seriál zcela oprávněně k oblíbeným televizním seriálovým stálicím.

Matthew Gray Gubler

Narodil se v Las Vegas do konzervativní rodiny. Matthew však vždy tíhl k umění, a proto začal se studiem už na střední škole. Na vysoké si chtěl možná trochu pootevřít zadní vrátka a k herectví si přidal i mezinárodní vztahy. Nakonec se mu podařilo prorazit jako herci díky seriálu Myšlenky zločince, ale pamatovat si ho můžete třeba i z filmu 500 dní se Summer.

Zajímavost

Postava Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) se měla původně objevit jen v první epizodě. Diváci si ji však oblíbili natolik, že se nakonec jako jediná z postav objeví v každém dílu.

Koukněte i na

Hercule Poirot

Tenhle soukromý detektiv s knírkem, milující delikátní jídla a chodící vždy v padnoucím obleku je jednoduše legenda. Postava z pera Agathy Christie řeší veškeré zločiny s noblesou a pouze na základě pozorování a dedukce. Nikdy se nesníží k hrubosti, je vždy galantní a hlavně není (jak byste si mysleli) Francouz, nýbrž hrdý Valon neboli Belgičan.

Columbo

Detektiv, který nenosí zbraň, jezdí v ojetém Peugeotu a jeho baloňák a košile neví, co je to žehlička – to je Peter Falk jako Columbo. Dvěma slovy je geniální. Vraha znáte vždy, teď jde jen o to, kde udělal chybu a jak ho Columbo nachytá na švestkách.

Myšlenky zločince / 13. série

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Glenn Kershaw, Alec Smight…

Scénář Karen Maser, Breen Frazier…

Obsazení Joe Mantegna, Matthew Gray Gubler, A.J. Cook, Kirsten Vangsness, Aisha Tyler, Daniel Henney, Adam Rodriguez, Paget Brewster…

Délka 22 × 41–43 min.

AXN čtvrtek 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC