Film / seriál

Zůstaneme kamarádi. Jo ?

Zůstaneme kamarádi. Jo ?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Říká se, že je lepší milovat a lásku ztratit, než lásku nikdy nepoznat. A pak by se našlo hodně lidí, kteří by vám nejspíš řekli, že láska je nesmysl a nic takového stejně neexistuje. Tom byl kdysi jedním z nich.

Dokud však nepřišla Summer. Byla velmi krásná, o tom není pochyb, ale vlastně ničím zas tak výjimečná. Nebo, počkat – znala Tomovu oblíbenou kapelu The Smiths, měla stejný smysl pro humor a v těch jejích pomněnkových očích by se jeden úplně ztratil.

Tom se kdysi zajímal o architekturu, nyní už ale třetím či čtvrtým rokem (kdo by si to pamatoval…) pracuje v Los Angeles jako reklamní textař ve firmě na výrobu přáníček. Hledá ta správná slova, jimiž by pak někdo cizí mohl vhodně vyjádřit lásku, uznání, nebo třeba taky upřímnou soustrast. Kariéra? Ani ne. Zato Summer do Tomova života rozhodně přinese čerstvý vítr. Mohlo by to být grandiózní. Jenomže Summer se nechce vázat… A tak se začínají odpočítávat dny nekonvenčního „vztahu“, který pro Toma znamená všechno a pro Summer nezávaznou romanci. A menší či větší rozepře na sebe nenechají dlouho čekat, jak už to tak bývá, když je jeden nenapravitelný snílek a druhý cynik, jenž nevěří v osudovou lásku. 

Pokud vám nestačí fakt, že plnou hodinu a půl můžete sledovat další ze skvělých výkonů Josepha Gordona-Levitta, jenž vypadá, že si ten svůj klučičí šarm nejspíš zachová až do důchodu, pak vám může být motivací třeba to, že reklama pro jednou nelhala – tohle opravdu je dokonale neotřelá romantická komedie. Neubráníte se – chytne vás za srdce a něco z vás hezky vyždímá. Možná tím spíš, že se o to nijak prvoplánově nesnaží.

Pokud si nebudete jistí, odkud je vám povědomá Zooey Deschanel, mohlo by to být ze staré, ale pořád dobré komedie Yes Man. Tam si jen o rok dříve zahrála velmi podobnou roli poněkud nekonvenční krásky, která tenkrát zamotala hlavu Jimovi Carreymu. Geoffrey Arend a Matthew Gray Gubler jsou naproti tomu poměrně nové tváře, nicméně v rolích Tomových nejlepších kamarádů se jim daří. Škoda, že toho ve scénáři neměli víc – těch několik hlášek, co tady v rámci svých kamarádských přestřelek vypustí, bylo hodně slibných.

Režisér Marc Webb se nesmazatelně zapsal do dějin kinematografie svým Spider-Manem. To je jistě obrovský milník, nenechme ovšem v jeho stínu zapadnout tak krásný debut (jde o jeho první celovečerní film, předtím režíroval hudební klipy), jakým 500 dní se Summer rozhodně je. Tomu filmu nic nechybí. Jedna roztomilá dvojice si rozehrává něco, co nejspíš skončí zlomeným srdcem – do toho spousta vtipu a hodně dojemný soundtrack, na kterém se podílela taková hudební esa jako The Smiths, Regina Spektor či Simon & Garfunkel. Snad se pan režisér ještě někdy vrátí od superhrdinů k hrdinům romantickým… Jistě by to stálo za to.

500 dní se Summer

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,2 % Hodnocení redakce
Foto profimedia.cz, HBO

Režie Marc Webb

Scénář Scott Neustadter, Michael H. Weber

Obsazení Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloë Grace Moretz , Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Patricia Belcher

Délka 95 min.

Rok 2009

HBO úterý 8. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC