Film / seriál

Láska, která překonala i Berlínskou zeď

Továrna na sny – romantické drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Pro romantické duše povinnost, pro ostatní je Továrna na sny milým překvapením, rozehrávajícím vzrušující příběh na pozadí rozdělení německé metropole Berlínskou zdí.

Pořád je to příběh, v němž na jedné straně stojí ona a na druhé on. Takový, jakých vznikly tisíce. Ale jen některé z nich pokaždé zažehnou plamen v duších diváků, staly se nesmrtelnými. Pretty Woman, Láska nebeská, Osobní strážce, Titanic… A nemusí jít zrovna o ty nejslavnější, každý si v srdci nese nějaký.

Továrnu na sny lze směle zařadit mezi ty nejpovedenější. Staví na nenásilné romantice, dojemném vztahu dvou sympatických hrdinů v podání německého herce Dennise Mojena a Rusky Emilie Schüle, chytrém scénáři i omamných filmových kulisách. A díky tomu patří v německé filmové produkci poslední dekády k tomu nejlepšímu.

Na první pohled

Do léta roku 1961 mladý Emil moc nevěděl, co se sebou. A tak, když mu bratr, šéf kulisáků, nabídl, aby zkusil štěstí jako statista ve velkém filmovém studiu DEFA Babelsberg, nemá důvod ho nevzít za slovo. A hned první den se mu otočil svět. To když na okamžik zahlédl hezounkou tvář francouzské tanečnice Milou. Na první pohled se zamiloval až po uši.

Umíš si to představit? Tenhle film existuje jen proto, že se jeden statista zamiloval do dublérské tanečnice.

Mladík si postupně dokáže získat dívčinu náklonnost, a když už to vypadá na velké, byť předčasné finále, vloží se do jejich vztahu dějiny – na poslední, rozhodující schůzku Milou nedorazí. Ne, že by nechtěla, ale zastaví ji stavba Berlínské zdi a ona se nedostane z hotelu v západní části města do studií, která leží na východní straně.

Zprvu zklamaný Emil se ale svého snu o úžasné dívce nevzdá. Podvodně předstírá, že je filmový producent Karl Boborkmann a pod novým jménem se rozhodne připravit velkolepý film o Kleopatře, který se stane důvodem, aby jeho láska opět dorazila z Francie do studií v NDR. Jenže nepočítá s tím, že když ji znovu spatří, bude po jejím boku jiný muž…

Režisérovo zlomené srdce

Nápad na takový příběh dali dohromady režisér Martin Schreier a jeden z producentů filmu Thomas Zickler, který bohužel zemřel jen dva měsíce po premiéře. „Tom založil produkční společnost ve Studiu Babelsberg, což je nejstarší filmové studio na světě, a řekl: Musíme natočit film o tomhle studiu – jaké máte nápady? A protože jsem chlap, který měl v životě mnohokrát zlomené srdce, tak jsem řekl, že musíme vytvořit romantický příběh. A tak jsme vymysleli komparsistu ve filmovém studiu, který se zamiluje do dívky, o které si myslí, že je filmová hvězda,“ vypráví režisér Schreier.

A potvrzuje, že Továrna na sny je vedle všeho romantika jako řemen. „Je to film o lásce, o ničem jiném. I Berlínská zeď má za úkol jen ukázat, že láska je větší, než každá překážka – že když někoho opravdu milujete, když se snažíte a bojujete, můžete jí dosáhnout,“ doplňuje režisér.

Přítomnost nechvalně proslulé Berlínské zdi vysvětluje producent Sebastian Fruner. „Natáčeli jsme v době třicátého výročí jejího pádu. V Německu vznikla spousta filmů, které o Berlínské zdi vyprávěly z politického pohledu, ale my chtěli přijít s něčím odlišným.“

Emilia Schüle (* 28. listopadu 1992)

Filmová kráska pochází z Ruska, narodila se do rodiny německých přistěhovalců. V Německu žije od roku 1994. Od dětství se věnovala profesionálnímu tanci, v roce 2005 se prosadila v soutěži dětských talentů Talents Getting Started, poté si zahrála v několika televizních reklamách. Je držitelkou hereckých cen Goldene Kamera a Deutscher Schauspielerpreis, jejím zatím největším úspěchem byla jedna z hlavních rolí ve filmu pro mládež Freche Mädchen.

Továrna na sny

Film / seriál
Hodnocení FDB 52 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Martin Schreier

Obsazení Nikolai Kinski, Emilia Schüle, Heiner Lauterbach, Ken Duken, Svenja Jung, Anatole Taubman, Milton Welsh

Délka 122 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD sobota 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC