Film / seriál

Tarantino účtuje i s tajemstvím

Osm hrozných – mysteriózní western
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Quentin Tarantino, autor kultovního Pulp Fiction, tentokrát graduje napětí setkání osmi pocestných uprostřed sněhové bouře k prasknutí.

Stačily dva filmy, aby se ze jména Quentin Tarantino stala celosvětově známá značka. V roce 1992 zaujal krimithrillerem Gauneři o skupince lupičů, kteří se vzájemně neznají a po zpackané akci v klenotnictví se musí ukrývat v opuštěném skladišti. O dva roky později přepsal dějiny filmu svými Pulp Fiction – Historkami z podsvětí. Dnes kultovní snímek plný drsné zábavy a nekorektního humoru navíc restartoval kariéru Johna Travolty.

Fatální setkání 

Svým osmým filmem, ve kterém se osmička ocitla i v názvu, se Tarantino obloukem vrací ke své prvotině. I zde shromáždil několik temných postav do jedné místnosti, aby mezi nimi rozehrál vražednou hru, jen místo skladiště se ocitáme v útulné dřevěnici a ze současnosti se přeneseme do 60. let 19. století těsně po skončení Americké občanské války. V chatě u Minnie najde úkryt před sněhovou bouří sedm postav, osmou postavou je místní podomek. „Vybranou společnost“ tvoří Kurt Russell, jenž vede Jennifer Jason Lei­ghovou na šibenici, Samuel L. Jackson coby vysloužilý kavalerista a rovněž lovec lidí, Walton Goggins, který o sobě tvrdí, že je novým šerifem městečka Red Rock, kam mají všichni namířeno, Bruce Dern představuje vysloužilého konfederačního generála s nelaskavým vztahem k lidem tmavé pleti, Timothy Roth se představí jako kat, jehož první zákaznicí má být právě přítomná Leighová, k nim ještě připočtěme Demiána Bichira přezdívaného Mexičan a Michaela Madsena jako honáka a životopisce vlastního života. S nikým z nich byste nechtěli strávit v místnosti ani minutu, natožpak několik nocí. Brzy začíná být jasné, že přežít tohle setkání bude zřejmě nadlidský úkol. Totiž mezi postavami se skrývá zrádce, který není tím, zač se vydává…

Vím i, kdy váš syn umřel. Chcete vědět, co to bylo za den? Den, kdy potkal mě.

Klasická „tarantinovka“

Tarantino v Osmi hrozných opět dokazuje, proč je režisérskou hvězdou první velikosti. S vydatnou dávkou černého humoru, potoků krve, do detailu propracovaného příběhu a skvělé hudby Ennia Morriconeho, dokáže na malém prostoru rozehrát strhující podívanou, která udrží diváky v napětí téměř tři hodiny. Nemluvě o tom, že některé scény z filmu se již staly legendárními, jako například historka o promrzlém vězni, kterému dal Samuel L. Jackson na chvíli pocítit tepla vlastního těla. K úspěchu filmu samozřejmě nemalou mírou přispívá hvězdné obsazení, jak je patrné z výčtu všech „hrozných“ v předchozím odstavci.

Hračička

A protože je Tarantino mimo jiné i hračička a perfekcionista v jednom, rozhodl se Osm hrozných natáčet na unikátní filmový materiál Ultra Panavision 70. Ten vyniká extrémně širokým formátem a také mimořádně jemným a detailním obrazem. Jenže na tento materiál bylo v minulosti natočeno všehovšudy deset filmů a naposledy byl použit v roce 1966(!) při natáčení dramatu Chartúm. Společnost Panavision stálo nemalé úsilí sehnat potřebný materiál a techniku, kterou Tarantino požadoval. Ale kdo by dokázal Tarantinovi říci „ne“? 

Samuel L. Jackson 

Narodil se sice ve Washingtonu, ale vyrůstal v jižanském státě Tennessee. Živil se jako vrátný v New Yorku, ale studoval i herectví, a to nakonec přineslo své ovoce. První herecké zkušenosti sbíral v hereckém spolku Negro Ensemble Company, kde si zahrál třeba i s Morganem Freemanem. V roce 1981 dostal pozvánku od Miloše Formana do filmu Ragtime, ovšem první výraznější role přišla v Cestě do Ameriky, kde sice zářil Eddie Murphy, ale Jackson zaujal v roli neúspěšného zloděje ve fastfoodu. Těsně před Pulp Fiction, kde z něho Quentin Tarantino udělal megahvězdu, si zahrál třeba v Jurském parku nebo Vysoké hře patriotů.

Osm hrozných

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto Film+, The Weinstein Company

Režie Quentin Tarantino

Scénář Quentin Tarantino

Obsazení Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen

Délka 168 min.

Rok 2015

Film+ neděle 5. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC