Film / seriál

Špióni jsou pořád v kurzu

Špióni jsou pořád v kurzu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Pověsit na hřebík povolání tajného agenta není nikdy jednoduché. Když jste v průšvihu, prostě se do toho zase dostanete.

Do podobné situace se dostane i Jack Ryan (Harrison Ford), který od CIA odešel už před lety a rozhodl se věnovat klidnějšímu povolání, přednášení na univerzitě. Jedna pracovní přednáška ho zavede do Londýna, kde se zcela náhodou přichomýtne k teroristickému útoku. Od té chvíle má Jack po klidném rodinném životě, jelikož se ocitne v hledáčku nebezpečného teroristy, jehož připravil svým zásahem v Londýně o bratra. Některé profese jsou zkrátka akční i v důchodu.

Indiana Jones v kvádru

Vysoká hra patriotů začíná docela dobře. I když vše vypadá idylicky, tušíte, že se každou chvíli něco přihodí a docela se na to těšíte. A bum, teroristický útok je tu! Atmosféra houstne a Harrison Ford opět neochvějně zachraňuje situaci. Prostě akční špionážní klasika. Jen je škoda, že tady filmu trochu spadne řemen. Abychom se jako diváci co nejlépe zorientovali, musíme si projít úvodem do evropského terorismu, konkrétně do zákulisí irského nacionalistického hnutí. A samozřejmě také nesmí chybět scény, v nichž se bývalý agent Ryan potkává se svými bývalými šéfy ze CIA, aby všechny posadil na zadek, jak jsou neschopní atd., atd. Inu, rozjíždí se prostě americký akčňák, kde jeden chrabrý hrdina zachrání celý svět.

Ale nutno podotknout, že i když už je tohle americká klasika, tak pořád má své nezaměnitelné kouzlo. Dojemné i akční scény hollywoodští filmaři prostě umí, co si budeme namlouvat. Budete tak fascinovaně sledovat zákulisí příprav ve výcvikových teroristických táborech, které samo sebou odhalí až neohrožený agent Ryan. Tajná sledovací centra jsou schopna najít a natočit kohokoli kdekoli na světě, takže netrvá dlouho a dojde na rozhodující útok proti zlounům teroristům. A nepůjde o žádný lehký odvar, bude to pořádná řežba, při které naposledy vydechne spousta mužů. 

Vysoká hra patriotů je zkrátka klasickým akčním thrillerem, v němž je spousta efektních scén, ale také spousta zvratů, které se v reálném světě tak lehce odehrát nemohou. Ale proč ne, když všemu šéfuje neohrožený Harrison Ford, který jen vyměnil Indiho propocenou košili, klobouk a bič za dokonale padnoucí oblek a záhadné artefakty za ochranu všehomíra. A že tohle Ford umí velmi dobře. U tohoto žánru totiž můžete natočit parádní film, byť s příliš nezajímavou zápletkou, přesto výbornou atmosférou, nebo jen poskládat jedno klišé vedle druhého a proložit to pár výbuchy a přestřelkami. Všechno zde stojí a padá s hlavním hrdinou. Harrison Ford charismatické drsňáky vždycky uměl zahrát dokonale (škoda jen, že agent Ryan nemá větší smysl pro humor, pak by bylo vše ještě lepší), a tak patří Vysoká hra patriotů do prvního ranku akčňáků.

Zajímavost

Některé scény se opravdu natáčeli v prostorách CIA. Bylo to poprvé, co CIA něco takového dovolila.

Vysoká hra patriotů

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Phillip Noyce, Robert Fabbri

Scénář Donald Stewart, W. Peter Iliff

Obsazení Harrison Ford, Anne Archer, Patrick Bergin, Sean Bean, James Fox, Richard Harris, Thora Birch

Délka 117 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC