Film / seriál

Ta noc byla delší než celý rok…

Ta noc byla delší než celý rok…
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Devátý a desátý červen 1942 znamenal pro obec Lidice nejděsivější okamžik dějin. Rukou nacistů zde přišlo o život 340 lidí, 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Ani tento počet ale nebyl konečný. Proč Ozvěny lidické noci zabíjely ještě dlouho po skončení války?

Dokumentárně-historický snímek režiséra Pavla Dražana, který vznikl podle stejnojmenné knihy publicisty a novináře Stanislava Motla, který se na snímku podílel jako scenárista. To jsou Ozvěny lidické noci.

Prokletý červen

Okolnosti, které vedly k masakru v Lidicích, jsou notoricky známé. Koncem prosince 1941 byli na území Československa vysazeni rotmistři Jozef Gabčík a Jan Kubiš, čímž naostro odstartovala operace s krycím názvem Anthropoid. Ta měla za cíl spáchat atentát na tehdejšího zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha, ke kterému došlo o pět měsíců později, 27. května 1942 v Praze Libni. Heydrich byl těžce raněn, 4. června 1942 pak na následky infekce způsobené zraněním zemřel. A vypukl teror.

Krevní msta

Ihned po atentátu začalo hromadné zatýkání a popravování lidí ve snaze co nejdříve odhalit skrýš a identitu atentátníků. To se ale nedařilo a již tak frustrovaným Němcům Heydrichova smrt přilila olej do ohně. Shodou nešťastných náhod padly nacistům do oka právě Lidice. SS-Gruppenführer Karl Hermann Frank se v naději, že posílí své postavení v očích Hitlera, a tím tak dostane šanci stát se příštím říšským protektorem, rozhodl, že předvede, jak umí být rázný a navrhl srovnat Lidice se zemí. Hitler souhlasil a celá akce se tak mohla dát do pohybu.

Děsivé výpovědi

To, co se dělo poté, je dnes nepředstavitelné. Masové vraždy, deportace do vyhlazovacích táborů, pálení a vyhazování budov do vzduchu. Po Lidicích nemělo zbýt ani památky. A právě zde se začaly tvořit příběhy lidí, které jsou diváku dopodrobna představeny v Ozvěnách lidické noci. Jaký byl vlastně osud muže, který přežil vraždící běsnění, protože zabil svého syna? Kdo byl tím terezínským vězněm, kterému se podařilo pro oběti uspořádat před jejich pohřbením improvizovanou mši, za kterou mohl zaplatit vlastním životem? Jak dlouho se dařilo posledním lidickým mužům přežívat v okolních lesích a kdo je nakonec udal? Proč si krásná mladá dívka vzala třináct let po skončení války dobrovolně život a co měla s Lidicemi společného?

Stanislav Motl

Šestašedesátiletý rodák z Ústí nad Orlicí, publicista a novinář (působil například v týdeníku Reflex) se veřejnosti do podvědomí za svého života zapsal nejen mnoha literárními díly, ale také jako reportér televizního pořadu Na vlastní oči.

Ozvěny lidické noci

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, CS Film

Režie Pavel Dražan

Scénář Stanislav Motl

Obsazení Julián Hrbek, Kristýna Dražanová, Milan Dumbrovský, Libor Dušek, Jan Hradílek, Jaroslava Frýdová

Délka 57 min.

Rok 2011

CS Film čtvrtek 15. 11. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC