Film / seriál

Přátelství nad zlato

Akční komedie Kdo najde přítele, najde poklad
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Film s Terencem Hillem a Budem Spencerem? To nikdy není nuda. Jako vždy na vás čeká kopa srandy a pár pořádných bitek.

Tentokrát pánové vyrazí na opuštěný ostrov, kde by měl být ukrytý poklad. Dostat se k němu samozřejmě nebude jednoduché. Ostrov totiž vlastně vůbec opuštěný není. Kromě domorodců zde žije po zuby ozbrojený Japonec, který svůj malý ráj na zemi nehodlá cizákům zpřístupnit. A hoši se zase nehodlají vzdát vidiny pokladu. A tak na azurově modrém pobřeží, ve stínu palem, začíná taková malá válka. Žádných velkých ztrát se ale bát nemusíte, protože ačkoliv jsou všichni na ostrově lehce šílení, de facto jde o neškodné lidumily. Při sledování komedie Kdo najde přítele, najde poklad tak újmu utrpí leda vaše bránice.   

Spencer alias Charlie: Nikdo zde není naplněn čistějším odporem a nenávistí... než já.

O co tedy jde? Alan (Terence Hill) dluží peníze jednomu hodně nebezpečnému gangu. A tak se dá na útěk, ale v kapse (doslova) má ještě jeden trumf, mapu pokladů po svém strýčkovi. Netuší, jestli je pravá, rozhodně je však odhodlaný pokusit se poklad najít. Vyhlédne si loď, na níž se ukryje, ale nepočítá s tím, že její majitel Charlie (Bud Spencer) není žádný amatér a brzy černého pasažéra objeví. Tak začíná jejich společná cesta, která od samého počátku rozhodně nenasvědčuje tomu, že by se z nich stali velcí kámoši. Spíš naopak, Charlie se snaží Alana zbavit, jenže ten ho obelstí a nasměruje loď k ostrovu Bongo Bongo (tam, kde by měl být ukryt poklad). 

Zábava jak má být

Kdo najde přítele, najde poklad je dobrá zábava přesně v duchu bláznivých jihoevropských crazy komedií. Je plná typických scének jak z kreslených filmů, kdy se hoši za výrazné podpory ruchů a zvukařské práce perou mezi sebou, s piráty či s bláznivým Japoncem. Co na tom, že občas viditelně některá z ran padne vedle, občas ani ta nejlepší choreografie prostě nevyjde. I tak jde o zábavný spektákl plný bitek, slovních přestřelek a trochu netypicky také exotiky.

Filmy dua Hill‒Spencer se většinou odehrávají ve městech nebo parodují klasické westerny, ale tentokrát se legendární dvojice pustila do dobrodružného pirátského příběhu. V jejich rutinní filmografii to pro diváky přináší příjemné osvěžení. Navíc má film jako vždy svižné tempo, takže žádná nuda nepřipadá v úvahu. Scénář žádný zázrak samozřejmě není, ale od „bitkařské“ komedie nikdo hluboké myšlenky neočekává. Navíc pokud jde o domorodce na ostrově, snímek se zdařile vyhýbá zaběhlým klišé o hloupých (buď mírumilovných, nebo lidožravých) obyvatelích. Domorodci příběhu vlastně jen dotváří jakousi kulisu, a film tak „neztrácí čas“ sekvencemi z jejich života. Asi nejvtipnější postavou snímku je překvapivě nikoli naše sehraná dvojice, nýbrž bláznivý Kamasuka (John Fujioka). Zpočátku působí jeho pevnost i on sám dost hrozivě, ale během vývoje děje se z něj brzy stává sympatický popleta, který má prostě jen větší zásobu zbraní a trpí stihomamem. 

Kdo najde přítele, najde poklad je zábavná komedie se zajímavým hudebním mixem. Snoubí se v ní karibské rytmy s elektronickou hudbou 80. let. A vše plyne, jak jsme zvyklí, Hill je okouzlující a Spencer vládne železnými pěstmi. 

Kdo najde přítele, najde poklad

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,2 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Sergio Corbucci

Scénář Sergio Corbucci

Obsazení Terence Hill, Bud Spencer, John Fujioka, Louise Bennett, Salvatore Borghese, Kainowa Lauritzen, Mirna Seya

Délka 108 min.

Rok 1981

Film+ sobota 29. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC