Film / seriál

Vášnivá hra na schovávanou

Pension pro svobodné pány – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Lehce pikantní komedie Seána O‘Caseyho o přísně vedeném pensionu paní Mossie pro svobodné pány, do něhož je přísně zakázáno vodit si slečny.

Bývaly časy, kdy to ani svobodní pánové neměli s ženami jednoduché, jelikož dostaveníčka jaksi nebylo kde v noci vášnivě zakončit. A tak se jeden neodolatelný svobodný pán Mulligan (Josef Abrhám) rozhodne, že si svou vyvolenou „propašuje“ na pokoj i přes zákaz přísné majitelky pensionu.

Nic netušící rozjívená dáma Anděla (Iva Janžurová) se tak ocitne v pensionu pro svobodné pány. Každá jiná slečna by se okamžitě chtěla vytratit, jakmile by zjistila, že v pensionu nesmí být. Jenže Anděla navzdory svému něžnému jménu nic takového nepodnikne. Všechny tyto události sami o sobě by vydaly na bláznivou komedii. O‘Casey však přidal ještě postavu opilého spolubydlícího Halibuta (Jiří Hrzán), před kterým musí Mulligan Andělu také ukrýt.

Když legenda zfilmuje legendu

V Čechách 60. let měla oblíbená divadelní jednoaktovka opravdu zajímavý osud. Režisér Jiří Krejčík byl velkým fanouškem O‘Caseyho her a chtěl jeho nejznámější kousek představit i mimo divadelní prkna. V roce 1965 natočil televizní verzi, ovšem v tak šílené technické kvalitě, že film nebyl koukatelný. Nezbylo mu nic jiného než se opět spolehnout na divadlo. Pension pro svobodné pány se začal hrát v Činoherním klubu, kde tehdy byla skvělá herecká obsada. Ve hře účinkovali Josef Abrhám, Jiřina Jirásková, Věra Ferbasová či Vladimír Pucholt.

Naštěstí osud tomu chtěl a Krejčíkovi se podařilo nakonec natočit také filmovou verzi. Ovšem pro roli Anděly se mu Jiřina Jirásková zdála už stará, tak obsadil Ivu Janžurovou. A Vladimír Pucholt zase emigroval, a tak se roztomile opilým Halibutem stal Jiří Hrzán. Vznikla tak bláznivá a hlavně nezapomenutelná filmová komedie. Není se čemu divit, že tento text Krejčík tak miloval. Kromě komických situací vyplývajících z noční hry na schovávanou jsou zde brilantně napsané dialogy. Krejčík také při natáčení přísně trval na přesném dodržování textu a improvizace se mu příliš nezamlouvaly.

Asi nejvýstižněji by se Pension pro svobodné pány dal charakterizovat takto: „Pravá dáma ví, kdy odejít. Ale pravý gentleman ji nenechá odejít.“

Zajímavost

Z anglického originálu původní hru do češtiny přeložila Jana Werichová, dcera Jana Wericha.

Pension pro svobodné pány

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,1 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Jiří Krejčík

Scénář Jiří Krejčík, Sean O'Casey (divadelní hra)

Obsazení Iva Janžurová, Josef Abrhám, Jiří Hrzán, Věra Ferbasová, Pavel Landovský, Naďa Urbánková, Jiří Hálek

Délka 90 min.

Rok 1967

CS Film pátek 31. 12. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC